От УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” ще поискат оставките на здравния министър и на управителя на НЗОК пред президентството
Нов протест на служителите на "Пирогов", този път в центъра на София. На 22 юли, четвъртък, в 18 часа служителите на най-голямата спешна болница в страната ще изразят своето недоволство пред сградата на Президентството, съобщават от болницата. Те ще поискат от държавния глава Румен Радев да освободи Стойчо Кацаров от поста министър на здравеопазването заради "близо тримесечния тормоз, на който е подложена цялата система и в частност УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”, се казва в съобщението.

"За времето, през което обитава Министерство на здравеопазването, Стойчо Тодоров Кацаров предизвика смут, разделение и огорчение в работещите в системата и объркване, недоверие и страх в обществото", се казва още в съобщението от болницата. Според служителите, управлението на Кацаров "ще остане в историята с лъжите, които изрече, със съзнателното съдействие за един проблем, чието решение този управител на НЗОК не можа да намери и с отказа да подготви системата за възможната COVID-19 вълна в края на лятото".

От болницата са категорични, че ще поискат оставката на Кацаров и на управителя на НЗОК. "Оказва се, че с разобличаването на лъжите на Кацаров и с блокирането на ключови булеварди, не беше привлечено вниманието на президента Румен Радев. Той ще има един ден да анализира управлението на системата през последните няколко месеца от назначения от него министър и да реши справедливи ли са исканията", пише още в позицията на "Пирогов".

"УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” е стратегическо за националната сигурност на страната лечебно заведение, а не „системен проблем”. Служителите на болницата продължават да се грижат за своите пациенти в протестен режим. Подкрепяни от своите пациенти и колеги, те ще демонстрират решимост и готовност да се противопоставят на системния терор и в сряда, 21 юли 2021 г, точно в 8 часа пред работно си място", казват още от болницата. 

Казусът "Пирогов" накратко: На 14 юли от здравното министерство обявиха, че сменят ръководството на болницата заради нарушения за над 1 млн.лв., констатирани при проверка на НЗОК. От ръководството на болницата отрекоха такива нарушения да са извършвани. Последва и ново обвинение - за над 400 "фиктивни" пациенти с грешни диагнози. Сред тях е и министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, обяви самият той. От болницата обясниха - министърът не е бил с грешна диагноза, но е бил "приходящ" пациент на "Пирогов". Последваха протести на служителите на болницата, които се застъпиха за отстранения си директор. А Кацаров беше категоричен - нарушения са извършвани както в "Пирогов", така и в редица големи болници у нас.