Началникът на Първа клиника по ортопедична травматология в болница „Пирогов“ проф. Диян Енчев коментира пред NOVA напрежението около казуса „Пирогов“.

Министърът на здравеопазването предизвика скандала около „Пирогов”. Не може здравният министър да си извади пред всички личната история на заболяването. После се оказа, че той не знае даже какво пише в документацията. Кой е облагодетелстваният - болница „Пирогов”, която има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв", заяви проф. Енчев.

Министър Стойчо Кацаров обясни за диагнозите и трусовете в „Пирогов“ (ВИДЕО)

До всичко това се стигна, след като преди дни от Здравното министерство обявиха, че освобождават проф. Асен Балтов от поста директор на болницата. Причината - проверка на НЗОК, която установила редица нарушения за над 1 млн. лв. От ведомството посочиха, че над 400 „фиктивни“ пациенти са се лекували в болницата със сгрешени диагнози. Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че и той е един от тях. Медиците от „Пирогов“ излязоха на протест няколко поредни сутрини срещу по думите им неверните твърдения и в подкрепа на отстранения директор на болницата - проф. Асен Балтов. А той от своя страна отрече да е имало нарушения и обяви, че ще обжалват. Междувременно напрежението се засили и около темата за това дали министър Кацаров е лежал в болницата, или не е, както и около диагнозата му. Лекарят му категорично отрече да е поставял фалшива диагноза. Д-р Кацаров от своята заяви, че не е лежал в болница и през януари е бил просто на контролен преглед. Дори намекна, че неговите подписи върху медицинската документация са преправени. Още същия ден пред медиите лекарката, хоспитализирала служебния здравен министър, оаче, отрече категорично казаното и допълни, че пред нея той собственоръчно е подписал всички необходими документи и декларации за хоспитализация.

Лекарка, приела Кацаров в „Пирогов“: Собственоръчно подписа документите за хоспитализация

Проф. Асен Балтов поиска експертиза да покаже фалшифицирани ли са подписите на Стойчо Кацаров


Проф. Диян Енчев е категоричен, че лечебното заведение не е взело неправомерно един милион лева, както се твърди.Няма взети един милион лева от „Пирогов” над фиксирания бюджет. От началото на COVID кризата финансирането на всички болници у нас е на базата на фиксиран бюджет”, поясни той.

„Ако човек се замисли, собственикът на „Пирогов” можеше да дойде преди месец. Отстоянието между болницата и Министерството на здравеопазването е малко. Можеше да дойде и да говори с шефовете на всички клиники. Да постави въпросите, които той смята, че трябва да се решат. Да постъпи като колега с колега. Не е редно всичко да излиза по медиите. Дори смятам, че не е редно да бъда тук. Моето място е в клиниката”, заяви професорът.

Смениха директора на „Пирогов“

По думите му са възможни масови оставки на лекари. „Основната причина е несправедливостта, огорчението и обидата. Това е абсолютно обяснимо. Отношението към здравеопазването по принцип винаги е било негативно. Липсва елементарно финансиране. Едва преди 4-5 години в болницата беше извършен генерален ремонт. Това е много обидно и болезнено”, каза още докторът.

Медици от „Пирогов“ отново излязоха на протест в подкрепа на проф. Балтов (ВИДЕО)

Той коментира и липсата на клинична пътека за лекуване на „пост-COVID-синдром”.

„Тези, които е трябвало да я направят, не са. Проф. Салчев е трябвало да задейства този процес. Навсякъде се пишеше, че заболяването може да продължи една година заради последиците. След като не си създал тази пътека, принуждаваш лекарите да извършиш административни нарушения. Това не е ли нарушение?”, пита проф. Енчев.