"Протестираме срещу неверните изказвания на министъра на здравеопазването. Не може пет души да говорят едно, а шестият различно", казват лекарите
За поредна сутрин работещите в болница "Пирогов" се събраха в подкрепа на отстранения директор на лечебното заведение - проф. Асен Балтов. Те излязоха на протест, като за много кратко блокираха кръстовището пред болницата. Балтов бе освободен от поста директор след констатирани нарушения по време на проверки от НЗОК.

Служители на „Пирогов” искат оставката на Стойчо Кацаров

Протестиращите настояват за незабавна оставка на управителя на НЗОК - проф. Петко Салчев, на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров и за въвеждане на две нови клинични пътеки - едната за лечение на лонг ковид и втората за постковид синдром. Това обясни пред журналисти д-р Камен Данов, лекар от болницата. По думите му управителят на здравната каса не желае да бъдат създадени такива клинични пътеки, тъй като източвали здравната каса, но това не е механизъм за източването й, то се случва по съвсем друг начин.

"Това, което се случва в момента, е удар върху "Пирогов", който изнесе голяма част от болните пациенти от последната вълна", каза още Данов и посочи, че негови колеги са му заявили, че имали намерение да напуснат "Пирогов", както и да напуснат държавата, посочва БТА.

Смениха директора на „Пирогов“

Протестът премина спокойно и без напрежение, не се стигна до задръствания. Движението на кръстовището при столичните булеварди "Цар Борис III" и "Пенчо Славейков" е възстановено.

Медиците обаче обмислят протестите им да се състоят пред президентството.

Министър Стойчо Кацаров обясни за диагнозите и трусовете в „Пирогов“ (ВИДЕО)

Лекарка, приела Кацаров в „Пирогов“: Собственоръчно подписа документите за хоспитализация

Проф. Асен Балтов поиска експертиза да покаже фалшифицирани ли са подписите на Стойчо Кацаров

Пред NOVA здравният икономист Аркади Шарков коментира казуса „Пирогов”. Според него спорът между болницата и касата трябва да остане институционален.

„Ако е вярно, то парите следва да бъдат върнати. Тази проверка няма да бъде единствено на „Пирогов”, а се извършват подобни и в други болници. По въпроса за това кое е било надписано и кое не, ако някой иска да оспори нещо, би следвало да отиде в съда, а не в медиите. Това води до негативи – както за пациентите, така и за лечебното заведение и здравната система”, категоричен е експертът.

„По казуса с „Пирогов” се сблъскаха два принципа. Единият е строг правов ред, а другият – проява на човещина. Когато проявяваме човещина, сме склонни да нарушаваме определени правила в името на пациента”, коментира доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".