"Аз не бих нарекъл министър Кацаров доктор. Четири дни слушаме лъжи. 50 пъти повтори, че има диагноза цироза. Истината е, че временно черният дроб му е бил зле заради завишение на ензими и заради това е приет по тази пътека". Това коментира бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов в ефира на NOVA.

"Първата лъжа бе, че не е ходил в "Пирогов". Във втория ден това стана, че имал право на безплатен контролен преглед и заради това отишъл. Днес вече е, че е бил поканен.Лежал е разбира се. През декември. В много тежко състояние. След като е изписан на 12 декември идва на контролен преглед на 23 януари", коментира Балтов.

Министър Стойчо Кацаров обясни за диагнозите и трусовете в „Пирогов“ (ВИДЕО)

"Да твърди, че този лист е фалшив, е недостойно. Чекирал се е с неговата лична карта", посочи Балтов и уточни, че лично е сверил неговите подписи, включително при увеличението на капитала. Той призова за графологична експертиза, която да покаже дали подписите са фалшиви или не.

"Всички подписи в историята на заболяването са негови. Да, наказуемо е да не остане в болница, но в този договор има двама. И няма как да отиде на ТЕЛК за цироза. Няма как да отиде за трансплантация", заяви още бившият директор "Пирогов".

Лекарка, приела Кацаров в „Пирогов“: Собственоръчно подписа документите за хоспитализация

"Използването на пътеката е законно. Давам ви пример - счупване на бедрото и белодробна емболия след няколко дни. Има работна и окончателна диагноза", каза още той.

"Няма как да му се разминат тези лъжи. И не случайно му искат оставката. Последните два месеца министър Кацаров не направи нищо да покаже, че тези хора са герои. Всеки ден бяха 300-400 човека. Приехме над 5000 човека в коронавирус, от тях 200 без осигуровки", допълни той.

"Имаме над 30 пациенти в "Пирогов" с делта вариант. И това е само началото", допълни той.

По думите му "Пирогов" няма мотив да точи НЗОК.

"За нас най-важното е човешкия живот. И моите заповеди бяха да не се пестят сили и средства за спасяването на хората. Знаете ли какво е 8,5 тона кислород на денонощие", каза още той.

"14 месеца е правен контрол и изведнъж се появават някакви по заповед на проф. Балтов да бъде изкаран мошеник. Не може един министър 2 месеца да не направи нищо, за да ускори имунизацията. И да ни изкарва убийци", каза още той.

"И до момента министърът говори, че има безспорни факти, с които съм уволнен. Не са безспорни, а са спорни. И вече има такова. Касата има седмица да ни върне отговор, след което има две съдебни инстанции. И един юрист, Кацаров, реже главата на Асен Балтов. Аз лично ще водя дело, за да изчисти моето име. Срещу цялото политическо ръководство на министерството. Защото не е само Стойчо Кацаров, а и неговите заместници, които боравеха с предварителни данни, с които аз не разполагам. Имаме различия със Стойчо Кацаров, защото аз не исках да сеотварят повече частни болници в София. А това ще стане съвсем скоро", допълни той.
NOVA