По време на днешния парламентарен контрол премиерът Кирил Петков и представители на партия ДПС влязоха в кратък, но директен словесен сблъсък. Поводът стана списъкът на Петков, „златните паспортни“ и законът „Магнитски“. Стигна се до размяна на взаимни обвинения и закана с прокуратурата. 

Петков обяви имената на хората в списъка му за прокурорска проверка

"Ние уважаваме институциите. Вие сте влад в политиката. Но вие сте моят министър-председател, нашият, независимо, че не сме гласували за вас. Ние искаме да се държите като министър-председател на България. Искаме, когато отправяте обвинения, те да са обосновани. Искаме да не лъжете". С тези думи се обърна към премиера зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

"Искаме никой да няма основание да ви нарече марионетки на задкулисния кръг на Прокопиев, а такива основания се дават всеки ден. Вие може да не сте прочели в медийните разследвания , които са десетки, за Прокопиев и неговия кръг, но нямате основание да кажете, че не ги знаете. Има данни, включително за това колко пари е получило това лице от скъпия ток", каза още Цонев. По думите му при лични срещи с премиера, той му е казвал да не ги "закачат за Иво Прокопиев, защото нямат нищо общо с него". При това изказване, Петков се включи към разговора и категорично заяви, че тези думи са лъжа.

"Конституционният съд ви уличи в лъжи, не мен", отвърна депутатът от ДПС.

"Единственият кръг, който ще закачим, е на всички крадци и на всички, свързани с корупцията в България", подчерта премиерът.

Делян Пеевски настоява за прозрачна проверка на издадените „златни паспорти“

По думите на Петков, оттук нататък данъците на всички българи "няма да се харчат от кръгове, сякаш това им е бащиния". Цонев попита дали в списъка, който премиерът Петков е дал на прокуратурата, се съдържа името Иво Прокопиев.

Петков описа, че миналата седмица, като министър-председател, е бил извикан от прокуратурата и е предал публично достъпна информация за 19 човека.

"В информацията има ясни факти, които са описани в публикациите, за които исках да съм сигурен, че прокуратурата обръща огромно внимание и не ги пропуска. Защо бяха 19, аз казах в Брюксел 20 - защото моята идея е, че за 19 от тях ние бяхме събрали медийни публикации, а на 20-ия ги предадохме", допълни премиерът. 

"Ако имате явни и ясни сигнали, за което и да е лице, включително и Иво Прокопиев, ще се радвам да ми ги предадете и оттук нататък - всички под един аршин", каза още той. По думите му, България е държава, в която ще се следва законодателството.

Петков: Борисов трябва да каже кой е Мата Хари

Кирил Петков коментира още, че има по-голяма вяра на американската администрация, отколкото на на българската прокуратура.

"Истината е, че преди правителството на Америка да вземе и да сложи хора на листа „Магнитски“ – минава през много голям филтър. Това не става просто така. Първо, трябва да има информация от посолството, после трябва да мине през администрацията на Белия дом. После трябва да се оцени дали това ще донесе дипломатически скандал и само тогава лицата на листа „Магнитски“ се слагат и се обявяват. Знам, че вие обжалвате, но шансът цялата американска администрация да се е объркала, винаги съществува, но аз лично за съжаление имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент. Защо? Защото тя се управлява непрозрачно и нейната ефективност е доказано лоша", допълни Петков.

Председателят на парламента Никола Минчев направи забележка за тона и взаимно отправените обвинения.

На излизане от залата премиерът си размени реплики с депутата от ДПС Делян Пеевски, които останаха в тайна от микрофоните в залата. От пресцентъра на движението стана ясно, че министър-председателят е поел ангажимент пред народния представител да бъде прието предложеното от ДПС за пълна забрана и проверка на всички издадени т.нар. „златни паспорти“. 

Петков: Има много остри критики, но това означава, че се движим в правилната посока

От съобщение до медиите стана ясно, че Иво Прокопиев, предприемач и собственик на медийната група "Икономедиа" заявява, че завежда серия дела за клевета срещу народните представители Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Повод за делата по думите му са медийни атаки от различни представители на ДПС в последните седмици и дни. Прокопиев призовава четиримата депутати да се откажат от имунитета си и да се опитат да докажат твърденията си в съда.

Междувременно стана ясно, че ДПС дава на прокуратурата финансовия министър Асен Василев заради превишени права при разпореждане на ревизия на вече приключила ревизия на Делян Пеевски. Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ ДПС Мустафа Карадайъ.

"Преди два дни предупредихме за закани на финансовия министър към представители на ДПС, днес от медиите разбираме, че те вече са факт", обясни той. Моделът е "някой на някого нещо си бил казал някъде около селската чешма, след което то се довежда до знанието на министър Асен Василев, той обещава да извършва неправомерни действия", обобщи председателят на Движението. В конкретния случай - ревизия на вече приключилите ревизии на Делян Пеевски, добави Карадайъ. "Може би, резултатът от тях никак не им харесва, важно е ревизиите да бъдат безкрайни, независимо каква е законността", коментира председателят на Движението.

Йордан Цонев: Нито едно от твърденията на премиера за Пеевски не е вярно

По думите му, това са политически репресии и опит за саморазправа с политически опонент. "Точно тези неправомерни действия на министъра на финансите ще ги дадем на прокуратурата", каза Карадайъ.

"Асен Василев няма право да разпорежда такива ревизии, Данъчно-осигурителният процесуален кодекс дава това право не на министъра, а само на директорите на териториалните дирекции на НАП и то при възникнали нови обстоятелства при направени вече ревизии", разясни Йордан Цонев.

"Нашата сила е истината, ще продължим да я "вадим" и то тези дни доста по-настоятелно", обеща Хамид Хамид.