/ БТА

ДПС настоява прокуратурата да разпита министър Йорданова във връзка с твърдението й за обвързаност на движението с издаване на "златните паспорти". Това съобщи народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид.

"Във връзка с подадения сигнал до прокуратурата миналата седмица за златните паспортни и над 120 случая на придобиване на българско гражданство от китайци и руснаци, правим допълнение на сигнала във връзка с изявленията на министър Йорданова. Вчера министър Йорданова направи изявление, че адвокатски кантори, близки до ДПС, са имали участие при придобиване на българско гражданство, така наречените златни паспорти. Нито ДПС, нито кой да е народен представител от ДПС, нито който и да е член от ДПС, има, каквато и да е връзка с така наречените златни паспорти, нито има адвокатска кантора, която се занимава с придобиването на златни паспорти. Настояваме прокуратурата да разпита министър Йорданова, защото тя явно има информация, която е от значение по проверката по златните паспорти", заяви още Хамид.

Пеевски и ДПС внася проект за отмяна на „златните паспорти”

Хамид подчерта, че "ако това е опит за отклоняване на общественото мнение за отхвърлянето на законопроекта на ДПС, този номер няма да мине".

"Ние ще продължим да настояваме за пълна проверка на всеки отделен случай. Управляващите упорито бягат от тази проверка и подават в публичното пространство всякакви подобни димки. Няма да позволим лакеите на олигарха Прокопиев да отклоняват общественото мнение", заяви още депутатът от ДПС.

Според председателя на ДПС Мустафа Карадайъ се наблюдавало практика на управляващите да боравят с медийни внушения, а когато дойде ред за действия да правят обратни такива. "Такъв случай видяхме и с министър-председателя Кирил Петков тези дни. Той отново отвори темата, свързана с ББР и г-н Пеевски. Само че тук аз разполагам с въпрос на г-н Йордан Цонев от 19 август до министър Кирил Петков тогава и отговора на министъра на икономиката от 26 август 2021 г, където той твърди, че ние не видяхме директно участие на г-н Делян Пеевски с други кредитополучатели". Когато се подписва, казва: " Ние нямаме информация за г-н Пеевски", а когато става въпрос за медийни внушения, вече говори обратното. Закононарушенията за тези хора вече станаха практика. Явно г-н Кирил Петков и сам не си вярва вече на своя подпис, но и КС така каза, че неговия подпис е лъжлив", заяви още Карадайъ.

По думите му и друг министър влиза в това поле. "Всички знаем, че г-н Пеевски е проверяван непрекъснато за целия му живот. Сега видяхме тези дни министърът на финансите Асен Василев обяви публично и се закани, че ще оказва натиск върху служителите на НАП да извършват нови ревизии на народния представител от ДПС г-н Делян Пеевски. Естествено неправомерен натиск, защото това е действие, което не попада в правомощията на министъра на финансите. Тези ревизии, както разбрахме, ще се отнасят за вече ревизирани периоди, т.е. ревизии на ревизиите, а след това ревизии на ревизиите на ревизиите най-вероятно ще се правят. Тук става въпрос за неправомерен натиск, т.е. за закана за неправомерен натиск на служителите на НАП. Това поражда у нас основателното съмнение относно целите на тези ревизии на ревизиите, за които се заканва неправомерно Асен Василев", каза още Карадайъ.

ДПС ще сезира Гешев за „златните паспорти”

По думите му "заставането на Асен Василев в услуга на Прокопиев и на олигархията, ще доведе до неговия провал, а може и да доведе до провала на цялото правителство".

БГНЕС