Хамид Хамид
Хамид Хамид / БГНЕС
Хамид Хамид от Движението за права и свободи разкри, че са получили документи и сигнали за т. нар. "златни паспорти"
ДПС повдигнаха темата със т. нар. "златни паспорти"  - даване на гражданство срещу инвестиция, в кулоарите на парламента на брифинг. От Движението разкриха, че поради бездействието и нежелалението на правителството да направи проверки, те ще сезират главния прокурор Иван Гешев.

"Чухме, че Министерството на правосъдието ще прави проверки, но избирателно. Тоест там, където някой се е изцапал, ще бъде покрит. Тъй като беше отворена темата „Магнитски“ и едно от основанията за присъствие на наш народен представител (бел. ред. - Делян Пеевски) беше съмнение за корупция при издаване на такъв тип „златен паспорт“, ние имаме най-голям интерес всеки отделен случай да бъде проверен, ще настояваме пред Брюксел, но недоумяваме бездействието на правителството да не установят всички тези факти", посочи депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Пеевски и ДПС внася проект за отмяна на „златните паспорти”


"Получихме документи, ще сезираме главния прокурор и ще искаме да извърши проверки по всеки един случай. Това е една от най-чувствителните теми в Брюксел. Нарушенията на България за „златните паспорти“ е една от причините да не отпаднат визите за САЩ. Появяват се китайци и руснаци, искаме да знаем кой какво е правил и какви далававери са правени. До настоящия момент, 103 лица са получили златни паспорти. Това го разбрахме от председателя на ДАНС, получихме и изложения за народността на тези инвеститори. Нашите правомощия стигат да изискаме документи, да подаваме сигнали и да предлагаме законопроекти, с които да се прави пълна проверка, защото нашите партньори от Брюксел очакват точно това", посочи той.