/ БГНЕС
Кирил Петков заяви, че в списъка му са имената на 19 души, а документът е връчен на 20-ия
Министър-председателят Кирил Петков коментира списъка си с имена, който е предал на главния прокурор Иван Гешев. „За 19 човека дадох публичната информация. И за 20-ия има информация. 20-ият всъщност е този, на когото предадох информацията“, каза още премиерът пред журналисти в кулоарите на парламента. 

И допълни: "Аз не съм разследващ орган, аз насочвам къде има най-много публични данни, вече казах много от лицата в списъка и публично". 

Петков беше разпитан във Върховната касационна прокуратура, тъй като Държавното обвинение поиска повече подробности за лицата, които е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. На тази среща премиерът посочи имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност. Разпитана бе и Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера. Днес стана ясно, че прокуратурата е изпратила на МВР предоставените от Петков медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления. 

Прокуратурата изпрати на МВР списъка на премиера

Петков обяви имената на хората в списъка му за прокурорска проверка

"Напоследък прокуратурата действа по един доста интересен и странен начин. Вие видяхте в нашия случай - искат да им даваме допълнително информация. Но ние сме готови да подкрепим всяко тяхно разследване. Само се надяваме да не са техни пиар ходове", посочи Петков и допълни: "И днес в парламента ме попитаха защо списъка е с 19 души, а преди това в Брюксел съм говорил за 20 и аз казах, че за 19 съм дал информация. Има информация и за 20-ия. Цялата информация е предадена на Иван Гешев."

Относно разменените реплики с ДПС за инвестиционното гражданство, Петков обясни, че от мнозинството са изцяло за отпадане на златните паспорти. "Аз лично съм го обещал на ЕК", добави той. По думите му е абсолютно недопустимо да продължават тези схеми - лица да получават паспорти през корупция.

"Оттук нататък трябва много внимателно да следим стъпките на прокуратурата, действията им и резултатите. Този път изпълнителната власт ще бъде много следяща", заяви премиерът и допълни: "За българското общество, за българското правосъдие, както и за самия господин Гешев би било най-добре да си подаде оставката". 

Остри реплики между Кирил Петков и ДПС в парламента

Премиерът заяви още, че разследващите служби са свободни да разследват всеки един сигнал, без значение от политическата му принадлежност.

И се обърна и към предшественика си Бойко Борисов: „Бившият премиер ясно каза, че знае кой е направил снимките. Ако знае или предполага кой е Мата Хари, най-малкото той трябва да даде цялата информация този човек да бъде препитан, защото за всички нас, като българи, е важно да знаем тези кюлчета или пачки там ли са си били, или не. И ако са били там, откъде са взети“.

По темата с напрежението по оста НАТО-Украйна-Русия, Петков заяви: „Нещата, които за съжаление, виждаме, че идват от тях като информация не е деескалация, за каквото се надявахме. Напротив, всички виждаме, че има продължаване на ескалацията. Ние трябва като държава да сме готови с всякакви сценарии, за да сме сигурни, че стратегията ни за национална сигурност е изпълнена по най-добрия и най-умния начин. В момента няма категорична обща позиция, но тече диалог“, каза още той.