/ Прокуратура на Република България
От съобщение на прокуратурата стана ясно, че журналисти няма да бъдат разпитвани заради списъка на Петков.

"Във връзка с многобройни медийни запитвания, Прокуратурата на Република България информира:

В хода на извършвана от Върховната касационна прокуратура проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставените от министър-председателя медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления, на 10.02.2022г. наблюдаващите прокурори изпратиха искания до Министерство на вътрешните работи с оглед получаване на пълната информация за лицата. Искането е и за това дали и какви действия правоохранителните органи са предприемали съгласно своите правомощия.

Прокуратурата няма да снема сведения от журналистите, автори на предоставените от министър-председателя публикации, относно съдържанието на написаните от тях материали. За резултатите от проверката българската общественост ще бъде своевременно информирана", се казва в съобщението на прокуратурата.

Премиерът Кирил Петков беше разпитан във Върховната касационна прокуратура, тъй като Държавното обвинение поиска повече подробности за лицата, които премиерът е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. На тази среща Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.
Прокуратура на Република България