Коалицията стои изцяло зад премиера, обяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в парламента във връзка с разпита на Кирил Петков в прокуратурата.

Мирчев допълни, че "Иван Гешев се е самозабравил и проявява определена слабост в момента". "Не бих искал да предполагам, че това е нещо различно. Коалицията застава изцяло зад премиера разбира се, в тази ситуация", заяви още Ивайло Мирчев.

Разпитът на премиера Кирил Петков провокира коментари и от страна на опозицията.
Кирил Петков: Разпитът ми е излишен пиар

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че няма нищо извънредно в тази ситуация с разпита. "Не знам защо това се приема като някакво напрежение. Г-н Петков в продължение на няколко дни твърдеше и в интервюта, и в публични изяви, че има информация за хора, които са участвали в престъпления и корупция. Прокуратурата предприема едно рутинно действие да поиска информация от него, защото става въпрос за министър-председателя, под чието ръководство са всички служби и МВР", заяви още Тома Биков. По думите му не е точно разпит, а за нещо, което той е трябвало да отиде и да предостави доказателства.

Според него би било проблем, ако премиерът отиде с изрезки от вестници. "Защото това означава, че ще се изложи. Ние може да сме се опозиция, но и за нас не е приятно българският премиер да се излага. От един министър-председател се очаква да се държи сериозно", каза още депутатът от ГЕРБ.

Петков обяви имената на хората в списъка му за прокурорска проверка

От ДПС също коментираха темата с разпита на премиера Кирил Петков.

"Леко съм объркан. Държава, която си има цар, сигурно царят разпитва. Най-вероятно царят има такива правомощия в някои държави. Обърнете се към цар Киро", заяви Хамид Хамид.

Станислав Балабанов от ИТН смята, че прокуратурата демонстрира институционален натиск. Балабанов бе категоричен, че Конституционният съд си е свършил добре работата във връзка с правото на правосъдния министър да иска оставката на главния прокурор.

Депутатът отбеляза обаче, че е песиместично настроен за това, което предстои да се случва във Висшия съдебен съвет. Да се надяваме, че ВСС ще се вслуша и в правосъдния министър, и в Конституционния съд, добави Балабанов. Той посочи, че може би Иван Гешев продължава да си мисли, че е недосегаем. Аз съм убеден, че с последователност и с идеите, които имаме ние като коалиционно правителство за съдебна реформа, дните на този главен прокурор са преброени, добави депутатът.

БГНЕС/БТА