Той заяви, че носи списък с 19 имена
"Този разпит не го намирам като натиск, а като излишен пиар от тяхна гледна точка, каза пред журналисти в прокуратурата министър-председателят Кирил Петков.

Премиерът Петков и Лена Бориславова на разпит в прокуратурата

По думите му "една прокуратура би трябвало сама да направи това домашно и сама да се самосезира". 

Георги Димитров

"Съжалявам, че прокуратурата има нужда изпълнителната власт да носи допълнителна информация и иска доказателства, но аз съм тук, за да предам всичко, което е в моите ръце. Това е публична информация. Тези хора не са от днес и от вчера", посочи той.

Георги Димитров


Петков заяви, че крайният списък, който е донесъл, включва 19 имена. "Аз съм сигурен, че тази информация я има и прокуратурата. Моят екип събра информация за тези хора, за които през последните 10 години сме чували, че са едни и същи имена".

Георги Димитров

Премиерът ще бъде разпитан във Върховната касационна прокуратура. Държавното обвинение иска повече подробности за лицата, които премиерът е споменал по време на срещата си с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. На тази среща Петков е посочил имена и прякори на хора, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната, но срещу тях не са предприети действия за търсене на наказателна отговорност.

 

След разпита Петков заяви, че се надява, че данните които е предоставил ще послужат на прокуратурата и тя ще се фокусира да направи своите разследвания, за да е сигурно, че няма човек в България над закона.

Премиерът обясни, че по време на разпита е имало двама прокурори и един човек, който е правил опис.

Петков беше попитан дали в списъка, който даде фигурира и главния прокурор Иван Гешев. "Не, не е в този списък. Моята критика към главния прокурор и тази на "Продължаваме промяната" е, че ние не сме доволни от него като извършена крайна дейност като главен прокурор и мисля, че цялото общество би се радвало да получи оставка".

"Много се надявам, че сега, когато министър-председателя внася тези данни, които всички ние ги знаем, прокуратурата ще даде още повече от себе си, за да види дали има извършени престъпления", обясни Петков.

"Аз много държа и много уважавам разделението на властите. Единственото, което фокусирам тук с този ми разговор и с днешното ми идване е, че обществото очаква справедливост, очаква прокуратурата да си върши работата и всички ние имаме големи въпросителни дали това се е случвало до този момент и дали главният прокурор е правил всичко в неговите правомощия, за да се достигне до това ниво на справедливост, което всички ние очакваме. Има разделение на властита, аз не мога да им поставям срокове, но това, което очаквам е да започнат да се занимават с казуси, които имат огромно обществено значение, които да свързани с корупция. Обществото се интересува, всички имаме нужда от справедливост", каза още той.