/ БГНЕС
С удоволствие приемам поканата на прокуратурата, но ще искам да попитам и някои въпроси. Това заяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг, след като по-рано стана ясно, че ще бъде извикан на разпит заедно със съветничката си Лена Бориславова. Това се случва в резултат от срещата на Петков с главния прокурор Иван Гешев, на която министър-председателят според съобщението на прокуратурата е "посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност."

Прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък с хора, посочени от Кирил Петков

Ето и част от имената и въпросите, които Кирил Петков ще зададе на прокуратурата:
 

1. По „Мата Хари“, след като беше публично известно, че има кюлчета и пачки, и едновременно с това Борисов сподели, че знае кой е Мата Хари. Извикана ли е прокуратурата, установила ли е коя е Мата Хари, направила ли е разследване дали тя е вкарала тези кюлчета и пачки в чекмеджето на Борисов?

2. Във връзка с „Магнитски“ – знаем, че Божков има много обвинения от прокуратурата, но въпросът е дали са повдигнати допълнителни разследвания по другите хора, описани по „Магнитски“: Пеевски, Магнолев, Желязков? Какви са действията на прокуратурата там?

3. Има ли директна връзка между заема между ББР и факта, че Пеевски е бил акционер в „Булгартабак“?

4. По една от телевизиите беше казано, че заемът в ББР е взет от адвоката на Гайтански – ще искам да разбера какви стъпки е направила прокуратурата, за да разследва евентуални връзки и дали заемът е взет правомерно.

5. След като всички се запознаха с казуса „8-те джуджета“, какви разследвания е направила прокуратурата и повдигнала ли е обвинение на Петър Петров, известен като Петьо Еврото?

6. Има ли връзка между строителните компании, една от които взела доста пари по строителството на незаконните язовири, и г-н известен като Таки?

7. Какви стъпки са направени по „Барселонагейт“, и факта, че испанските власти са ни информирали, че има пране на пари, свързано с този казус?

8. Има ли връзка между случаите с „Автомагистрали“ и изнасянето на торби с пари и ГЕРБ?

9. Защо „Булгаргаз“ и Павлов са се отказали от количествата азерски газ след същите тези доставчици сега са казали, че могат да доставят такъв газ, като с това ще се свали цената за потребителите? Дали е най-правилното Павлов да е извикан само като свидетел?
 

Кирил Петков Лена Бориславова
БГНЕС
"Тези въпроси са общоизвестни от медийните публикации, но аз не съм информиран да има обвинения по тях. Има и други, но това са първите неща, които бих запитал", обясни Кирил Петков.

Главният прокурор и премиерът на четири очи обсъдиха съдебната реформа

Премиерът съобщи още, че по време на пресконференцията е пристигнал призовкар с призовката от прокуратурата, но не му я е връчил, за да не стане това пред телевизионните камери.

"Не виждам каква е причината човекът да се качи и да му се обадят да се върне. Всички сме публични лица, аз нямам нищо против призовката да ми бъде дадена пред вас", заяви още Петков.
 

Кирил Петков Лена Бориславова
БГНЕС

Лена Бориславова от своя страна е получила призовката си, която е за 2 февруари.