/ БТА
Българските граждани многократно са информирани за предприетите действия по всички случаи от висок обществен интерес, съобщиха от прокуратурата. Информацията по конкретните казуси е публикувана на интернет страницата на институцията.
От държавното обвинение напомнят, че всеки български гражданин следва да спазва Конституцията и законите в Република България.

Петков обяви имената на хората в списъка му за прокурорска проверка

Прокуратурата очаква от министър-председателя г-н Петков и от г-жа Бориславова да предоставят списък с лица, за които твърдят, че са евентуални извършители на криминални и икономически престъпления, както и данните за това.

По-рано от държавното обвинение съобщиха, че започват проверка на списък от лица, посочени от премиера Кирил Петков на срещата му с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. Освен това от прокуратурата посочиха, че Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова, която също е присъствала на срещата, ще бъдат призовани да се явят във Върховната касационна прокуратура с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща, както и данните, респективно доказателствата, за евентуално извършени от същите лица престъпления или нарушения.

Прокуратурата ще извърши пълна проверка на списък с хора, посочени от Кирил Петков

Върховната касационна прокуратура ще извърши обстойна проверка, като изпълни в цялост задълженията си, съгласно нормативната уредба на Република България, се казва в съобщението. От там подчертаха още, че съгласно разпоредбата на НПК гражданите и длъжностните лица имат задължение, когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, незабавно да уведомят орган на досъдебното производство и да предприемат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението.
 
БТА