/ Георги Димитров
Нашият мандат ще бъде 4 години, абсолютно сигурно е, това заяви министър-председателят Кирил Петков по време на петъчния парламентарен контрол в НС като коментар на изказване от опозицията.

Депутатът Иван Тотев от ГЕРБ му зададе въпрос относно децентрализацията. "Какво от политиките, които са прокламирани и промотирани от вашите коалиционни партньори и от вас в предизборните програми, ги виждаме в предложението за бюджет на общините и ще ги видим във вашия период на управление на държавата - дали ще бъде 2, 3 или 4 месеца... Колкото Господ ви даде", заяви Тотев. 

"Искам да ви уверя, че мандатът, който и в момента нашата програма се изработва, е за следващите 4 години. Надявам се това да е добра новина и за вас, след като имахте по-негативни предвиждания. 4 години, абсолютно сигурно е", увери го министър-председателят.

Премиерът, вицепремиери и министри ще участват в парламентарния контрол

По проекта за Закона за държавния бюджет през 2022 г., в прогнозата за разходите на общините, са разчетени 8,3 млрд. лв., които достигат до 5,8 процента, заяви министър-председателят и съобщи, че ще започне проект с предмет "Разработване на децентрализиран модел на публични финанси, засилване на зеления и цифров преход на българските общини", който е по линия на инструмента за техническа подкрепа на Европейския съюз (ЕС) за 2022 година.

Петков каза, че децентрализацията на управлението ще бъде свързана с увеличаване на прозрачността за управлението и изразходването на средствата от общините. „Ето защо вицепремиерът Калина Константинова ще продължи това, което започнахме през първото служебно правителство и това е идеята за прозрачни общини и общини без корупция“, посочи премиерът и добави, че ще бъдат направени детайлни и конкретни одити и правителството ще подобри административния капацитет на общините. „Това е основен приоритет за нашето правителство и в следващите четири години можем да го реализираме“, каза премиерът.

Той отбеляза, че в децентрализацията има три основни форми - административна, политическа и финансова. Дефиницията на административната децентрализация е по-високо равнище на териториално управление, тя прехвърля два вида права и отговорности към по-ниска нива на управление. Политическата децентрализация е вторият стълб и представлява правомощия за взимане на решения и контролиране на тяхното изпълнение. Третият стълб е финансова децентрализация, която представлява предоставяне на ресурси и прехвърляне на източници на ресурси.

Петков: Готови сме да помогнем на всяка община, която има нужда от помощ

Иван Тотев от ГЕРБ попита премиера дали се шегува. "Това, което ни разказахте, се учи в Публична администрация, първи семестър, нямаше нужда да ми четете извадки от интернет какво означава децентрализация, защото ако аз сега ви попитам какво е деконцентрация, ще се запънете. Това, което са ви написали, да кажете, са го направили, за да ви изложат. Не може да ми четете лекция от първи семестър", коментира Тотев.

"Интересно дали в същата тази лекция сте учили как да се намалява корупцията, как да се увеличава прозрачността", отговори му премиерът Петков.

Стигна се отново до размяна на реплики. Според Иван Тотев от ГЕРБ, когато управляващите нямат какво да кажат, говорят за корупция и как да се справим с нея. 

"Чакайте малко, сега говорим за вас, вие управлявате, да си говорим за вашата корупция", обърна се към премиера депутатът от опозицията. 

Карадайъ: Вместо да се решат проблемите на общините, премиерът ще им праща проверки

Хамид Хамид от ДПС се включи и предложи това да приключи, защото не е редно депутат да разпитва премиер. "Господин Тотев, ако сега премиерът излезе и ви пита знаете ли какво е "королация", вие ще отговорите ли? Знаете ли какво е", каза Хамид, а залата се разсмя. 

Председателят на парламента Никола Минчев призова залата за сериозност и да се съсредоточат към съществени въпроси за парламентарен контрол, без обиди и подвиквания.