/ БГНЕС
С изявленията си премиерът се опитва да се държи малко като монарх, посочи лидерът на ДПС
Мисля, че станахте свидетели на това, че представихме на всички парламентарни групи нашите идеи за промени в Конституцията като част от съдебната реформа. Видяхме се с Андрей Гюров, председател на ПГ „Продължаваме промяната“, с председателя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, с председателя на ПГ на "БСП за България", с Тошко Йорданов и Василева от ИТН. Когато нашите сътрудници са поискали срещи с „Демократична България“, те са отказали среща да представим своята идея за промяна. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента.

ДПС ще сезира Гешев за „златните паспорти”

"Много политици се упражняват върху темата за съдебната система. Те се фокусират само върху персоните, а не върху реформите. Възложихме темата на експерти, които да подготвят съответни промени, като се вземат предвид всички политически говорения, какви идеи за реформи в съдебната система, да се вземат предвид решенията и мотивите на Европейския съд по правата на човека, да се вземат препоръките на Венецианската комисия, да се вземат и препоръките на Европейската комисия – на база на всичките тези неща да се направят проект за промени на Конституцията по начин, по който да не се засяга полето на Великото народно събрание (ВНС), а само чрез Народното събрание, защото ако отидем във ВНС, то изобщо не е много сигурно дали изобщо ще се осъществи такава реформа", прогнозира Карадайъ.

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ отказаха да предложат членове за Временната комисия за промени в Конституцията

"Като резултат от срещите сме единодушните, че ако трябва да правим промени в съдебната система, трябва да търсим промени и в Конституцията, както и да гледаме като реформите не като смяна на персоните, а като необходими и нужни реформи в съдебната система", поясни лидерът на ДПС.

Той коментира и темата с главния прокурор. "Преразглеждаме въпроса с правомощията на главния прокурор. Надзора на законност се прехвърля на съответните по-горни инстанции на прокуратурата, а  не главния прокурор. В полето на главния прокурор оставяме методическите указания за уеднаквяване на праките между различните съдилища и различните прокуратури. Това са тълкувателните решения на ВАС", посочи той.

Карадайъ посочи защо ДПС са отказали да участват във Временната комисия за промени в Конституцията. По думите му, не може без конкретни законодателни предложения да се прави такава комисия. "Ние сме си написали домашното, седнали сме, повикали сме експертите, влезли сме в разговори с другите парламентарни групи, търсим съгласие около темите, които и те биха предложили", коментира Карадайъ.Има и постоянна комисия в НС, а сега ще има и временна. "Всеки си пише с домашното, излиза с равнопоставени идеи и търси решението на въпроси", допълни той и отхвърли, че това представлява на бойкот.

Започват финансови инспекции на общините, въвели режим на тока



Карадайъ отправи и критики към премиера Петков.

"Премиерът щеше да решава проблемите с бедствията на хората, досега нито една стотинка не е изплатена. Общини, болници и детски градини не могат да си платят сметките за ток. Премиерът щял да им праща проверки, а не да съдейства и помага. Те бедствията минаха. С частни средства си оправиха пътищата. Проблемът след бедствията не е решен нито с пътищата, нито с подпорните стени. Вместо да се решат проблемите на хората, той ще им праща проверки. Той става рецидивист в нарушаването на Конституцията, защото има разделение на властите. Има кой да арестува и да съди. Това не влиза в компетенциите на премиера. С изявленията се опитва да се държи малко като монарх", посочи Карадайъ.