Решението на Конституционния съд, според което правосъдният министър може да поиска отстраняването на главния прокурор, не е публикувано в днешния брой на „Държавен вестник”.

Това е първото условие, за да може процедурата да бъде задействана. А пред вестник „24 часа”  Иван Гешев коментира, че се надява този път да искат оставката му с юридически, а не политически мотиви.

Прокуратурата ще изиска от МВР информация за хората в списъка, предоставен от Петков

„След като мафията и олигархията атакуват така яростно главния прокурор и Прокуратурата - това означавам, че сме на прав път. Означава,че аз и колегите ми си вършим добре работата.

Нямам никакви притеснения от това какво и дали г-жа Йорданова ще внесе във ВСС. Надявам се този път това искане да бъде мотивирано не само и единствено с политически мотиви, а да има и юридически аргументи”, заяви Гешев.

"В XXI век е обидно за нас като нация да се иска с изрезки от вестници отсраняване на главен прокурор в страна в ЕС, ако цитирам един уважаван от мен професор и бивш член на КС.

Петков: Нашият мандат ще бъде 4 години абсолютно сигурно

Аз няма да коментирам доколко е в правомощията и дали е работа на Министерството на правосъдието да събира и обработва доноси срещу магистрати и в частност срещу главния прокурор", добави той.

Нямам абсолютно никакви притеснения. Може би съм най-проверяваният човек, който работи за държавата, през последните 2 години. Както казах, това е трети опит за отстраняването на главния прокурор, десетки са проверките, обясненията, в КПКОНПИ, в прокуратурата, в Инспектората на ВСС, сигнали във ВСС, производство във ВАС, две дела, едното наказателно дело от частен характер срещу мен е от лице с влязла в сила присъда 17 години лишаване от свобода. Така че ето това е недосегаемият главен прокурор според “феновете” на прокуратурата.
24 часа