Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Близо 90% от служителите в Министерския съвет имат зелени сертификати
Заповедта на министър-председателя Кирил Петков за допуск до сградата на Министерския съвет само със зелен сертификат е в сила от настоящата седмица. Административният акт беше подписан от премиера през декември миналата година и влиза в сила след двумесечен подготвителен период. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Администрацията на Министерския съвет работи в обичайния си ритъм с оглед на изключително високия брой служители, които имат зелен сертификат – близо 90%.

Петков отговори на ГЕРБ: Не съм поемал ангажимент за отмяна на зеления сертификат


В сградата на Министерския съвет се допускат само лица, които са ваксинирани или преболедували COVID-19, удостоверено с валидни документи за ваксинация или за преболедуване, удостоверено чрез валиден документ или удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-CoV-2. Допускат се също лица, които представят отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в обекта изследване по метода на полимеразна верижна реакция за COVID-19 или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизане в обекта, удостоверено чрез валиден документ.

Валиден документ за ваксинация, валиден документ за преболедуване и валиден документ за изследване са документите по смисъла на т. II от Заповед РД-01-973 от 26 ноември 2021 г. на министъра на здравеопазването.

Обмислят зелен сертификат за администрацията и Министерския съвет

Посочените условия за допуск до сградата на Министерския съвет не се прилагат по отношение на представителите на медиите, съдиите от Конституционния съд и служителите на съда, както и относно граждани, куриери и други лица, подаващи документи, жалби и сигнали чрез приемната на администрацията. Изключение от заповедта са и лицата под 18-годишна възраст.

Петков: Първата ми заповед ще бъде всеки в Министерския съвет да е със зелен сертификат

Още в първите дни от встъпването в длъжност на новото правителство, премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова дадоха заявка, че приоритет на властта ще бъде постигане на "администрация без COVID-19", като се въведе стратегия за поетапно въвеждане на зелен сертификат за администрацията и бързи тестове като алтернативна възможност за упражняване на правото на труд. Министър-председателят още през декември подписа заповед с отложено действие, която да влезе за изискване на зелен сертификат за служителите на Министерския съвет, като се даде минимум 40-дневна отсрочка за подготвителен период.