Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Кирил Петков очерта приоритетите на бъдещия кабинет
"Днес е важен ден да продължим промяната – промяната на мисленето и промяната на управлението. Първата задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще, трябва да работим заедно. Заедно с коалиционните партньори постигнахме в общи дебати споразумение за политиките, които ще са нужни, за да се осъществи тази промяна. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени, промени в съдебната власт. Това заяви Кирил Петков, издигнат за министър-председател от "Продължаваме промяната".

Той очерта и основните приоритети за бъдещето правителство. В област енергетика трябва да се избегне скок в цената на тока за битовите потребители, както да се направи всичко възможно, за да се намалят цените и за бизнеса. Новата стратегия на България трябва да се основава на два принципа: ниски цени за конкурентоспособност и комфорт на битовите потребители, както и диверсификация - не трябва да зависим от никой, гръцката връзка трябва да бъде завършена максимално бърза. Предложеният министър на енергетиката ще е Александър Николов. 

Карадайъ: От ДПС искаме промяната да се случи


Следващ приоритет е здравната криза във връзка с пандемията. "Трябва да информираме българския народ, че това е единственият път напред, ако не искаме да затваряме децата вкъщи, да не пълним болниците", посочи Петков.

Моята първа заповед, ако бъде избран като министър-председател, всеки в Министерския кабинет да е със зелен сертификат, заяви той. Не може всеки ресторант на ъгъла в София да трябва влизаш със зелени сертификати, а в Министерския съвет да не се влиза в такъв.

Мотото на правителството ще бъде "нулева толерантност към корупцията", посочи той.

Контролът за финансите и еврофондовете ще бъде даден на Асен Василев.

МВР ще има една-единствена цел - никой да не е над закона, никой да не се чувства, че неговото престъпление ще бъде безнаказано. За министър на вътрешните работи Петков предлага Бойко Рашков.

Около темата с правосъдието, всички в управляващата коалиция се обединихме около това, че господин Гешев не е постигнал резултатите, които трябва да постигне някой като главен прокурор. "Та най-голямата  кражби в историята - КТБ, остана без резултати", посочи той и акцентира, че има нужда от реформа в прокуратурата. Какво да кажем за външните ни парнтьори, че има посочват хора в листите "Магнитски", а българската прокуратура мълчи. И изрази надежда, че прокуратурата ще бъде реформирана с помощта на Надежда Йорданова.

По отношение на икономиката, Петков разкри, че заради корупцията, въпреки ниските данъци, не можем да привличаме достатъчно инвестиции. За икономиката слагаме двама човека - заместник-министър председател и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и министър на иновациите и растежа - Даниел Лорер.


"Всички знаем от малки, че България има една от най-плодородните почви на света. От историята знаем, че сме били големите износители на плодове и зеленчуци. Време да си върнем този статут обратно. Време да произвеждаме здравословни храни с висока добавена стойност. Време е да запазим горите си и да ги управляваме добре. За земеделски министър предлагаме Иван Иванов".

Атанасова в парламента: Бог да пази България

Инфраструктура и транспорт - крайно време е да свържем Северна и Южна България. Този митичен тунел под Шипка трябва да стане реалност. Трябва да построим законно АМ "Хемус". Трябва да направим пътя Ботевград - Враца - Видин. Да изградим нови мостове над Дунава. За тези цели, които бяха обещавани през последните 12 години, но не бяха постигани предлагаме вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов, както за министър на транспорта и съобщенията Николай Събев.

Отбраната трябва да бъде в синхрон с външната ни политика. Трябва да е с огромен фокус върху нулева корупция в армията. Тя трябва да е адекватна и ефективна. Затова предлагам Стефан Янев за тази позиция, посочи Петков.

Академик Николай Денков е нашето предложение за министър на образованието - има огромната задача да подготви децата да са адекватни в новите условия на труд не само за следващите десет години, но до 2080 година. Българското образование много бързо трябва да влезе в крак с времето - да имат основни умения като критично мислене, анализиране на огромен обем данни, работа в екип. Нито едно дете не трябва да се оставя зад борда.

Спортът е здраве и дисциплина. Българската държава трябва да даде достатъчно условия и съоръжения за децата, заяви Кирил Петков.