/ БГНЕС
По време на заседанието на Министерския съвет се взе решение за преминаване към Национален план за държавна администрация без COVID-19. Да се предвиди една поетапна програма, която е въз основа на анализ за това как да се даде личен пример от страна на държавата и да започнем да работим по начин, който да не разпространява заразата. Министерският съвет обсъди въвеждането на зелен сертификат в администрацията и предоставяне на алтернативна възможност да се упражнява правото на труд чрез бързи тестове. Целта е да се постигне администрация без COVID-19. Това съобщи началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова.

Стратегията ще започне да се прилага ефективно не по-рано от март 2022 г., за да може да се даде възможност на всички засегнати да изразят мнение, отбеляза Бориславова.

До края на днешния ден министър-председателят Кирил Петков ще подпише заповед за отсрочено въвеждане на изискването за зелен сертификат за всички, които достъпват сградата на Министерския съвет, каза още Бориславова. Заповедта ще влезе в сила след не по-рано от 40 дни, ще бъде осигурен ваксинационен пункт за всички служители на територията на Министерския съвет, които желаят доброволно да се ваксинират. Ще бъдат осигурени и бързи тестове за хората, които са без зелен сертификат.

Журналисти и граждани ще влизат при спазване на противоепидемичните мерки, но без изискване за зелен сертификат.