Андрей Чорбанов
Андрей Чорбанов / БГНЕС
Отказът от въвеждането на зелен сертификат в Народното събрание е срам и позор, смята проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ
Депутатите обсъждат проект на решение за приемане на правила за дистанционно участие в заседанията на парламента на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

„Заповедта касае конкретни посещения на публични сгради, като молове, театри, ресторанти и т.н. Народното събрание, както и много други сгради и институции, са специфични органи до които достъпът е ограничен. Какво ще стане, ако се приеме зелен сертификат за Народното събрание – това ще даде основание всеки работодател да въведе същото задължително условие за работа, което е абсолютно дискриминационно“, каза проф. Андрей Чорбанов, който подчерта, че докато ходенето в мол е личен избор, то ходенето на работа, с условие на зелен сертификат, вече би било дискриминация.

"Зеленият сертификат в България вече е въведен. Той е въведен за голяма група български граждани, включително и нашите деца, които ходят на училище. Децата, които нямат такъв сертификат, не ходят на училище. Дали една мярка е дискриминационна или не, не може да бъде решено от нас", това пък заяви проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ.

„В България от COVID-19 загинаха близо 30 000 души. България е на първо място по смъртност в ЕС от COVID-19. България е на второ място в света по смъртност от COVID-19. Когато говорим за дискриминация и права, трябва да кажем, че най-висшето право, гарантирано в българската конституция, е правото на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление. Ролята на зеления сертификат е една единствена – всеки един от нас, който го притежава, гарантира, че с контактите си с хората, които той има, той не извършва посегателство върху техния живот и здраве. Всеки, който не притежава зелен сертификат, поставя под сериозен риск живота и здравето на хората, с които той общува. Срам и позор е това, което се случва в Народното събрание“, подчерта проф. Ангелов.

"Отдавна се занимавам с темата COVID-19, имам много ясна позиция по нея. Нашата парламентарна група като цяло има ясна позиция. Зелените сертификати не са дискриминация, те са начин за управляване на риска. Това заяви от трибуната на Народното събрание депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев.