Предстои да бъде въведен сертификатът за повторно преболедуване на COVID-19, съобщиха от Здравното министерство в официалния сайт coronavirus.bg. 

И публикуваха интервю на заместник здравния министър Александър Златанов пред БНТ, в което се казва, че до края на деня сертификатът ще бъде достъпен и за повторно преболедувалите коронавирус.

Повод за неговия коментар са сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите два пъти. 

Какви са вариантите на зеления сертификат в ЕС и у нас

Експертите във ведомството проучват международния опит, допълва NOVA. В Малта например, за да се отчита повторно заразяване с COVID-19, времето между двата положителни теста е поне 45 дни, в Нидерландия е 60 дни, а в Ирландия е 84 дни. В 7 държави от ЕС периодът между двата положителни теста е 90 дни, като сред тях са Германия, Испания и Швеция.

Здравните власти обясняват, че оценката изисква всеобхватен преглед на съществуващите данни по въпроса и синхронизиране на българските сертификати с издаваните в други страни от ЕС. Работи се и по създаване на техническа възможност за генериране на такива сертификати след нормативното им утвърждаване от министъра на здравеопазването.

"До края на годината сме подсигурили всички необходими средства за лечение на COVID-19, включително и за тези нови медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят", допълни заместник здравният министър. В момента не се планира затягане на мерките, заяви още Златанов. 
МЗ, БНТ, NOVA