Кирил Петков МС
Кирил Петков МС / БГНЕС
Властта да се стреми да налага правилата, а не да пази собственото си време в Министерския съвет, заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС
Още след протеста обявих, че отваряме работна група между хората, които протестират и експерти. Въпросът беше да се влезе в диалог с реални данни от ефекта на зеления сертификат. Беше протегната ръка за диалог, защото никоя група не трябва да се изолира и трябва да влезе в диалог с експертите по тази тема. Идеята ми беше да се създаде обща работна група, която дава идеи как да се процедира със зеления сертификат. Единственото,което направих вчера беше, че уточнихме с „Възраждане“ кога тази група ще започне да работи. Не съм поемал никакви други ангажименти. Това беше отговорът на премиерът Кирил Петков по отношение на твърдението на проф. Костадин Ангелов от ПГ ГЕРБ-СДС, че е имало телефонен разговор между министър-председателят и представител на "Възраждане", където Петков е поел ангажимент за отпадане на зеления сертификат.

"Единственото до този момент, че при над 60% на ваксинация или падане на заетостта на интензивните легла на 5%, вярвам, че по тези критерии трябва да отпадне зеления сертификат. Толкова повече хора се ваксинират, толкова по-малко хора ще има в интензивните отделения", заяви Петков на брифинг в Министерския съвет.

По-рано от ГЕРБ-СДС имаха брифинг в парламента относно зеления сертификат. "Ние от нашата парламентарна група категорично настояваме в България да се спазват правилата от абсолютно всички български граждани и властта да се стреми да налага тези правила и да пази живота на хората, а не да пази собственото си време в Министерския съвет или в сградата на Народното събрание. Тъй като правителството се провали с въвеждането на зеления сертификат в България, ние искаме неговата отмяна. Това обяви проф. Костадин Ангелов" от ГЕРБ-СДС, на брифинг в кулоарите на парламента.

"Да си го кажем направо: Когато някой ви иска зелен сертификат, иска ли ви личната карта? 30% от зелените сертификати в България са фалшиви, по наши данни. Притежаването на фалшив зелен сертификат е опасно – то убива хората. Именно заради този провал на правителството на Петков, настояваме за отмяна на зеления сертификат. Когато падне зеления сертификат, търговията на фалшиви сертификати ще спре – тоест ние ще свършим работата на МВР", посочи Ангелов.

Митева за зеления сертификат в парламента: Приравниха ни на мол, на театър, на цирк

Росица Кирова обяви, че ГЕРБ-СДС ще помогнат в конституционната жалба на "Възраждане" срещу зеления сертификат. "12 депутата от нашата група се подписаха под тази жалба, защото това е документ дава различни права на българските граждани и онеправдава онези, които искат да спазват здравните правила", посочи Кирова.

"Ние сме против побългарения вариант на зеления сертификат, а не срещу самия зелен сертификат. Той беше внесен на инат от Стойчо Кацаров и побългарен. Именно затова европейски държави не приемат зелен сертификат от България. Никой не вярва на нашия зелен сертификат", уточни още Ангелов.

"Имам предвид провеждани телефонни разговори между Петков и политически представител на „Възраждане“, в който той е поел ангажимент за отмяна на зелените сертификати", отговори Ангелов на журналистически въпрос.