/ БТА
Новите проекти в плана за възстановяване обсъдиха на коалиционна среща с депутати премиерът Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев
Премиерът Кирил Петков се появи неочаквано в парламента тази вечер. На въпрос от медиите каква е причината за неговото посещение, той обясни, че министърът на финансите и вицепремиерът по еврофондовете е информирал в детайли за промените, свързани с Плана за възстановяване и развитие.

"Имахме много изчерпателно обяснение. Аз съм много доволен от това, което чух", каза Петков. 

Утре има и обществено обсъждане по темата, уточни министър Василев и допълни: "Има изпратени конкретни проекти на база отправените забележки. В момента вървят обсъждания, утре и обществено - 2 часа ще се прожектира онлайн. Нищо няма да бъде финализирано, докато не минем и през общественото обсъждане, както сме поели като ангажимент. Това, което ние обсъдихме, са проекти, които са различни от тези, които са били в плана".

EK: Два пъти отлагаме оценката на българския план за икономическо възстановяване

На 15 февруари ще стане ясно дали Европейската комисия ще удължи срока за оценка на Плана за възстановяване и развитие на България, се разбра от думите на нейната говорителка Веерле Нойц.

Тя заяви, че планът все още се оценява според 11-те критерии, заложени в инструмента "Следващо поколение ЕС" и припомни, че срокът вече е удължаван два пъти и последното удължаване е до 15 февруари.

Нойц определи размяната на мнения с българското правителство като "конструктивна".

България изпрати на ЕК нов вариант на Плана за възстановяване, обяви премиерът Кирил Петков пред Народното събрание на 4 февруари. Премиерът уточни, че в преработения план са ревизирани секторни политики.

ГЕРБ пита истина или лъжа са думите на премиера относно Плана за възстановяване

Кирил Петков: България е внесла в ЕК Плана за възстановяване и устойчивост

В края на миналата седмица от ГЕРБ попитаха истина или лъжа са думите на премиера относно Плана за възстановяване.

"Имах възможност да задам въпроси към министър-председателя във връзка с голямото закъснение при разработването и подаването на новата версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, текстовете на оперативните програми и споразумението за партньорство. Защото програмният период започна началото на миналата година и аз се безпокоя, че голяма част, ако не и цялата 2022 г. ще бъде нулева", заяви Томислав Дончев и допълни: 

"Господин Петков в пленарна зала ме информира, цитирам: "В отговор на вашия въпрос директно мога да кажа, че планът е предаден на Европейската комисия и тя го разглежда". Това стана повод да реагирам. Защото ако наистина на Европейската комисия е пратен нов план, това е проблем и безобразие, защото не може да се праща документ, който никой в България не е виждал. Или просто това не е истина. Днес говорител на ЕК заяви, че планът, с който разполагат, е подаден на 15 октомври 2021 г. Това е планът "Пеканов", разработен от второто служебно правителство. В такъв случай, при условие че ЕК твърди, че планът, с който разполага, е подаден на 15 октомври, истина или лъжа са думите на Петков днес, че планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда". 

Над 7 часа бурни дебати, смях и аплодисменти: Парламентът прие Бюджет 2022 г. на първо четене

По повод постоянно отправяните критики от опозицията към правителството, министър-председателят Кирил Петков заяви, че това ги мотивира. 

Напоследък има много остри критики, това означава, че ние се движим в правилната посока. До този момент опозицията не прави нищо друго, освен неконструктивна критика. Това не ни притеснява. Аз се радвам, че този бюджет е много издържан, няма хора под линията на бедност, фокусиран е в инвестиции, дефицитът е в много добри позиции. Така че аз искам да поздравя колегата ми, защото това е един от най-добрите бюджети, които аз съм виждал”, посочи Петков. 

Днес парламентът прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на България за 2022 г. със 127 гласа "за", 99 "против" и без въздържали се. Срещу проектобюджета гласуваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".