/ ГЕРБ, facebook
Томислав Дончев от ГЕРБ направи изявление пред медиите тази вечер. А повод бе блиц-контролът в парламента днес, отправен въпрос от тяхната парламентарна група и отговор от страна на премиера Кирил Петков.

"Днес по време на процедура за блиц-контрол в парламента имах възможност да задам въпроси към министър-председателя във връзка с голямото закъснение при разработването и подаването на новата версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, текстовете на оперативните програми и споразумението за партньорство. Защото програмният период започна началото на миналата година и аз се безпокоя, че голяма част, ако не и цялата 2022 г. ще бъде нулева", посочи Дончев. 

България е внесла в ЕК Плана за възстановяване и устойчивост

"Господин Петков в пленарна зала ме информира, цитирам: "В отговор на вашия въпрос директно мога да кажа, че планът е предаден на Европейската комисия и тя го разглежда". Това стана повод да реагирам. Защото ако наистина на Европейската комисия е пратен нов план, това е проблем и безобразие, защото не може да се праща документ, който никой в България не е виждал. Или просто това не е истина. Днес говорител на ЕК заяви, че планът, с който разполагат, е подаден на 15 октомври 2021 г. Това е планът "Пеканов", разработен от второто служебно правителство. В такъв случай, при условие че ЕК твърди, че планът, с който разполага, е подаден на 15 октомври, истина или лъжа са думите на Петков днес, че планът е предаден на ЕК в момента и тя го разглежда", попита Томислав Дончев. 

Той заяви, че не обича "евтините политически внушения" и заяви, че не е хубаво да се лъже, "особено в парламента". 

"Заради това поведение ние оттук нататък ще бъде принудени внимателно да анализираме всяка дума на министър-председателя, за да преценяваме дали тя е истина, или лъжа", завърши Дончев.