Няма данни за застрашени или пострадали хора
През изминалото денонощие паднаха значително количество валежи в части от страната. На много места имаше гръмотевични бури, а дъждове предизвика нова порция наводнения.

Наводнени къщи, откъснати и подкопани пътища и излезли реки от коритата си нанесоха значителни щети.

Оперативната обстановка в северозападната част на страната остава усложнена. Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с представители на местната власт и доброволци, осигуряват наблюдение на критични точки на водоемите в засегнатите от валежите населени места, съобщиха от МВР.

Четвърти ден продължава работата на хидромодулът на пожарната в Монтана на язовир „Христо Смирненски“, чиито възможности позволяват отвежданата вода да е до 20 куб. метра в минута. Към момента язовирното съоръжение не прелива. 

Климатолог: Най-наводнени са местата, където липсват зелени площи

Хидромодул на ССОД при работи на терен. Екипът е предислоциран на язовир „Клисурица“. Трите моторни помпи работят с максималните си възможности от 20 куб. метра в минута и подпомагат контролираното изпускане на водата от язовира. 

С особено внимание продължава наблюдението на нивата на язовирите „Липница“ и „Огоста“. И двете хидротехнически съоръжения се изпускат. Към момента язовир „Огоста“ разполага със свободен обем. 

Във вчерашния ден екипи от Столичната пожарна извършиха наблюдение на река „Искър“ в районите на с. Кокаляне, кв. „Курило“ - Нови Искър и бул. "Цариградско шосе" -
парк „Врана“.



Сигналите са главно за наводнени обекти в района на кварталите „Симеоново“, „Драгалевци“, бул. „Симеоновско шосе“ и „Околовръстното шосе“ наСофия, както и в софийските села Яна и Бухово от състава на район „Кремиковци“ на Столичната община.

Получени са и няколко сигнала за блокирани леки автомобили и граждани от високи дъждовни води, които не могат да се оттекат в канализацията на „Околовръстен път“.



До 6:00 часа тази сутрин пожарникарите са отреагирали на над 30 сигнала за наводнени обекти и улици, вследствие на падналият интензивен валеж от дъжд на територията на София.

За нормализиране на обстановката на територията на столицата са работили осем екипа с 27 пожарникари и осем автомобила. На „Околовръстен път“ в участъка между бул. "Черни връх" и бул. "Симеоновско шосе" от закъсали 3трилеки автомобила, евакуирани са петима, сред които жена и две деца.



Два екипа са работили и по отводняване на двете платна за движение при подлезите на бул. "Сливница" и „Лъвов мост“ и на подлеза при „НДК“. Получени са и няколко сигнала за отводняване на наводнени къщи и дворове в село Боровци, община Берковица.



На място са изпратени два автомобила с четирима служители и две помпи от пожарната в Берковица. Към 7:00 часа тази сутрин на територията на София служителите на пожарната продължават работата по 20 действащи сигнала за отводнявания на обекти. Служителите на пожарната продължават работата по отработването на получените сигнали.

Река Матица наводни всичко в софийското село Желява.



Плешивска бара отнесе мост в село Плешивец, община Ружинци.



В софийското село Врачеш Около 100 къщи са засегнати от силните дъждове през изминалите дни във Врачеш. За пореден ден хората се борят с нанесените щети. Около 20 къщи в селото са силно засегнати.



Основите на някои къщи са подкопани. Подобно наводнение не се е случвало там от 2005 година.



Буховски канал излезе от коритото си край селото.



Наводнение в село Гюргич, област Видин. Река Нечинска бара излиза от коритото си край селото.



Откъснат е пътя за Черно поле откъм Ружинци при втория водосток. Това съобщи кметът на общината Александър Александров.




Продължава разчистването след водното бедствие в Етрополе. Десетки наводнени къщи, отнесени мостове, разрушена инфраструктура е резултатът от силния дъжд, който се изсипа в района. Водата все още е негодна за пиене.

Притеснен съм за района на Стамболийски. Там има сключен договор за почистване на речните корита, който е обжалван в съда от екоорганизация. Нещата са трагични, учудвам се как водата въобще преминава там.

Това заяви Областният управител на Пловдив Ангел Стоев. „Проблеми очаквам в община Марица по течението на река Стряма”, обясни той. Там има диги, които трябва да бъдат укрепени, но те не разполагат с техника за това. Изпратил съм писмо да се предостави техника на „Напоителни системи”, поясни той.

Оранжев и жълт код за порои и гръмотевични бури

От снощи и през цялата нощ до момента в област Монтана вали интензивен дъжд, покачват се нивата на реки, язовири и подпочвени води. Тива заяви зобластният управител Валери Димитров.

С хидропомпи на Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ от Монтана се понижават нивата на язовир „Клисурица“ до село Клисурица в община Монтана и на язовир „Смирненски“ до село Смирненски в община Брусарци.

След потопа в Берковица: Втори ден продължава борбата с щетите

От двата водоема се изпомпва вода, за да не прелеят и за момента няма такава опасност. В село Боровци в община Берковица се отводняват три къщи, които се намират до отводнителен канал.

От дъжда през нощта въпросният канал е повишил значително нивото си и е започнал да пълни с вода мазета и дворове на къщи в близост до него. Един трудноподвижен човек от тези къщи е преместен от първия етаж на дома си на втория, за да се избегне опасността от заливане на етажа.

Преминаването по моста над река Искър в село Лютиброд на третокласния път Лютиброд-Челопек е безопасно и шофьорите, и жителите на селото трябва да са спокойни.

В момента отсечката е част от обходния маршрут за автомобилите до 3,5 тона поради модернизацията на път I-1 в участъка между Мездра и Лютидол. Трасето е продължение на път III-1004 Паволче-Челопек и е връзка между Враца и второкласния път II-16 през Искърското дефиле.

Опасно време и уикенда: Оранжев код за порои и гръмотевични бури в половин България

Преди да бъде определен и въведен обходният маршрут е направен обстоен оглед на трасето и на съоръженията по него. Заключението е, че състоянието им позволява да поеме трафика и е осигурена безопасност на пътуващите.

Спирането на движението в двете посоки по пътя между Мездра и Лютидол, от 160-ти до 172-ри км, не е най-оптималният подход, но няма по-добър и ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ прави всичко възможно да организира движението по най-щадящ и безопасен за пътуващите начин.

Работи се и в постоянна координация с „Пътна полиция“, тъй като обходните трасета преминават през територията на 6 области - София, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен и Видин.

Апелът към шофьорите е да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват стриктно пътната сигнализация и да не предприемат рискови изпреварвания.



Близо 100 военнослужещи с 15 единици тежка и специализирана техника помагат за възстановяване на Берковица от пораженията, нанесени от проливните дъждове

След наводнението в Берковица: Четвърти ден военни се борят с щетите

През деня главно над западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд - с гръмотевични бури.

В Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан и Рило-Родопската област ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 mm.

През почивните дни ще има още валежи, придружени с гръмотевици. В събота по-сериозни количества дъжд и градушки ще има за северозападните райони и Централна България, като на отделни места количествата ще достигат и надхвърлят 50 mm, сочи прогнозата за времето.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.
Meteo Balkans.БТА/nova.bg