По данни на НИМХ-МОСВ днес се очакват значителни по количество валежи в 16 области. Оранжев код е обявен за София- град, София област, Пазарджик, Перник, Ловеч, Габрово, Видин, Враца и Монтана. Предупреждение от първа степен и жълт код за валежи от 20 до 35 л/м2 е обявен за областите Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Кюстендил, Плевен, Велико Търново и Смолян.

времето 16 юни
НИМХ

Оперативната обстановка в северозападната част на страната остава усложнена. Служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, съвместно с представители на местната власт и доброволци, осигуряват наблюдение на критични точки на водоемите в засегнатите от валежите населени места, посочват от МОСВ.

Четвърти ден продължава работата на хидромодулът на РДПБЗН – Монтана на язовир „Христо Смирненски“, чиито възможности позволяват отвежданата вода да е до 20 куб. метра в минута. Към момента язовирното съоръжение не прелива. Хидромодул на ССОД при СДПБЗН работи на терен. Екипът е предислоциран на язовир „Клисурица“. Трите моторни помпи работят с максималните си възможности от 20 куб. метра в минута и подпомагат контролираното изпускане на водата от язовира. С особено внимание продължава наблюдението на нивата на язовирите „Липница“ и „Огоста“. И двете хидротехнически съоръжения се изпускат. Към момента язовир „Огоста“ разполага със свободен обем. Във вчерашния ден екипи от Столичната пожарна извършиха наблюдение на река „Искър“ в районите на с. Кокаляне, кв. „Курило“ – Нови Искър и бул. Цариградско шосе – парк „Врана“.

През нощта в западната половина от страната, главно в Северозападна България и Софийско, ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). На изток в отделни райони все ще има слаби превалявания, но постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса до предимно ясно.

Утре (17 юни, събота) още преди обяд в югозападната половина от страната, а след обяд и в североизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи. Има и опасност от гръмотевични бури. На места очакваните нови количества ще достигнат 50 мм. Отново в сила е оранжев предупредителен код за опасно време, този път за 15 области - Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София област, София град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора . 

Жълт предупредителен код за потенциално опасно време е в сила за: Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали. 

НИМХ

Без опасност и в зелено са крайните източни райони и около морето. Ще духа слаб до умерен северозападен, в източните райони - североизточен, вятър. Температурите ще останат в широки граници, от 17°-18° по високите западни полета до 28° на места в североизточните райони, в София - около 17°.

По Черноморието преди обяд облачността ще е разкъсана, след обяд - значителна. На места ще има краткотрайни валежи. Ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури ще са 23°-25°. Температурата на морската вода е 21°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна България, ще има интензивни краткотрайни и значителни по количество валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра - около 10°.

В неделя в Западна България валежите ще спират. В Централна и Източна с прекъсвания ще продължи да вали, в отделни райони след обяд - интензивно, на места с гръмотевици. Температурите ще се понижат и на изток и максималните ще са предимно между 21° и 26°.

В понеделник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и гръмотевици, главно в източните райони; над западните ще преобладава слънчево време. Ще започне повишение на температурите.
НИМХ, БТА, МОСВ