/ БГНЕС
Делото е насрочено за 23 октомври
Системата за разпределяне на дела във Върховния касационен съд (ВКС) определи на случаен публичен принцип съдия Жанина Начева за докладчик по делото на австралиеца Джок Полфрийман.

Има доказателства, че незаконен съдебен състав е освободил Полфрийман

Зам.-председателят на ВКС Галина Захарова насрочи делото за 23 октомври от 9 часа и посочи, че останалите членове на съдебния състав са Бисер Троянов и Надежда Трифонова.
Троянов и Трифонова потвърдиха, че ще гледат делото и няма да си правят отводи, поясни Захарова.

Говори най-близкият човек на Полфрийман в затвора (ВИДЕО)

Стана ясно още, че в деня на делото ще участва самият Джок Полфрийман, неговият защитник и съдебният състав.

По време на разпределянето на делото днес в Съдебната палата присъстваха и представители от австралийското посолство в Гърция.

На първо четене: Без съкратено производство за извършителите на тежки престъпления

Минути преди публично да бъде разпределено делото за отмяна на освобождаването на Джок Полфрийман системата на съда блокира.

Градският съд върна във ВКС делото за освобождаването на Полфрийман

Точно в 16 часа днес във Върховния касационен съд трябваше да се проведе публично разпределяне на делото, образувано по искане на главния прокурор за възобновяване на въззивно частно наказателно дело на Софийския апелативен съд и за отмяна на постановеното определение по него за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, но това се забави повече от половин час.

Протест срещу освобождаването на Полфрийман (ВИДЕО)

Причината е отказ на системата в деловодството на Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Данаил Кирилов: Дори и с опорочен съдебен акт, държавата не може да спре Полфрийман

Междувременно стана ясно, че освободеният от затвора австралиец ще остане в дома за временно настаняване в Бусманци, докато няма решение на съда и заради неговата персонална сигурност.

Полфрийман остава в дома за настаняване в Бусманци, разпределят публично делото

Полфрийман беше освободен от затвора на 20 септември. Той беше осъден през 2011 година на 20 години затвор за убийството на българския студент Андрей Монов, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно.
БГНЕС