Джок Полфрийман
Джок Полфрийман / БГНЕС
Предсрочно освободеният от затвора Джок Полфрийман ще остане в дома за временно настаняване в Бусманци докато няма решение на съда, последвано от искането на главния прокурор, каза заместник-вътрешният министър Стефан Балабанов, цитиран от БТА. Той допълни, че друга причина австралиецът да не бъде освободен е неговата персонална сигурност.

Протест срещу освобождаването на Полфрийман (ВИДЕО)

До снощи във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман и напускането му на дома за временно настаняване.

Градският съд върна във ВКС делото за освобождаването на Полфрийман

Заместник-правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора, австралиецът се е държал агресивно, като с това се потвърждавало и поведението по време на престоя му в затвора. Проданов допусна, че съставът на апелативния съд освободил Полфрийман от затвора е бил подведен от някои факти - например завършеното от него дистанционно висше образование. За това нямало никакви документи освен електронни справки, които можело лесно да бъдат манипулирани.

Очаква се днес, 26 септември, от 16.00 ч. във Върховния касационен съд да бъде публично разпределено делото, образувано по искане на главния прокурор за възобновяване на въззивно частно наказателно дело на Софийския апелативен съд и за отмяна на постановеното определение по него за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, съобщиха от ВКС.

Разпределението ще се извърши в деловодството на Наказателната колегия на Върховния касационен съд – Съдебна палата.
 
БТА