Джок Полфрийман
Джок Полфрийман / БГНЕС
Софийският градски съд отново изпрати на Върховния касационен съд (ВКС) делото по искането за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман с изпълнени указания и доказателства за връчен препис от искането на главния прокурор за възобновяване на делото на осъденото лице. Това съобщиха от пресцентъра на СГС.

Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината вчера съдията докладчик по делото да разпореди то да бъде изпратено незабавно във ВКС след уведомяване на страните за искането на главния прокурор. Съобщенията от получените уведомления щяха да бъдат допълнително внесени, докато делото се администрира във ВКС.

ВКС върна на СГС искането на Цацаров за освобождаването на Полфрийман заради пропуск

В сряда ВКС върна на Софийски градски съд делото на убиеца на българския студент Андрей Монов - Джок Полфрийман, с мотив за процедурни нередности и процесуални пропуски.

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане ВКС да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман и да спре изпълнението на постановеното условно предсрочно освобождаване на осъдения за убийство австралийски гражданин.

Христиан Митев защити съдийската колегия във ВСС от Съюза на съдиите

Полфрийман беше освободен от затвора на 20 септември. Той беше осъден през 2011 г. на 20 години затвор, но понеже е излежал повече от половината от присъдата си, може да бъде пуснат предсрочно. Пускането му на свобода провокира силен обществен отзвук и недоволство, както и протести, като този довечера е по призив на семейството на жертвата на австралиеца.