съд
съд / Снимка: Дарик, архив
„Смятам, че това решение, на този съдебен състав, хвърля петно върху цялата магистратска общност и по-специално върху съдиите в България. Ние знаем, че има много съвестни и добре работещи съдии, които не заслужават това“.

Така юристът и депутат от „Обединени патриоти“ Христиан Митев коментира пред DarikNews решението за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, което предизвика вълна от обществено недоволство.

Протест срещу предсрочното освобождаване на Полфрийман

Казусът около пускането на свобода на австралиеца, осъден за убийство у нас, предизвика дори разделение в съдийската общност. Съдийската колегия на ВСС изрази съчувствие към близките на жертвата, а Съюзът на съдиите излезе с позиция в защита на Калин Калпакчиев, председател на съдебния състав, постановил решението.

Изведоха Джок Полфрийман от Софийския затвор (СНИМКИ)

„Аз поддържам становището, изразено от Съдийската колегия на ВСС“, заяви Митев, според когото решението за предсрочно освобождаване на убиеца на българския студент Андрей Монов е „позорен акт“.

Инспекторатът на ВСС ще проверява предсрочното пускане на Полфрийман

„Не е тайна, че хората не приемат и са срещу това съдебно решение, без значение дали са в София, Бургас или друг град на страната. Не мога да кажа докъде ще ескалира общественото недоволство. Очаквам дори и протести, особено ако не бъде спряна процедурата по освобождаване, която засега е в „замразена“ фаза“, коментира още депутатът.

По случая трябва да се произнесе и Върховният касационен съд, от когото главния прокурор Сотир Цацаров поиска да се възобнови производството по условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман.

Цацаров поиска ВКС да спре освобождаването на Полфрийман

Според Христиан Митев с общественото недоволство по случая може да бъде направен паралел и със случаите на жестоки убийства, заради които парламентът прие законови промени, свързани с отпадане на съкратеното съдебно следствие.