затвор
затвор / ThinkStock/Getty Images
От БСП внесли поправки в НК през 2017 г., които не допускат условно предсрочно освобождаване

От БСП настояха в дневния ред на парламента да влезе техен законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен още през 2017 г. Според социалистите, ако поправката им е била разгледана, е нямало да се стигне до случая с предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

Има доказателства, че незаконен съдебен състав е освободил Полфрийман

Мнозинството обаче отхвърли предложението на червените и точката не влезе в програмата за работа на Народното събрание.

Във внесените от БСП поправки е заложено при случаи на опасен рецидив неизтърпяната част от наказанието да не е повече от три години.

Цацаров поиска ВКС да спре освобождаването на Полфрийман

Според тях с промените от 2017 г. в Наказателния кодекс е отпаднало изискването, в случай на опасен рецидив, неизтърпяната част от наказанието да не е повече от три години. Това обаче е довело до възможността осъдени лица за тежки престъпления да бъдат освобождавани предсрочно, мотивират се социалистите.

„Този закон е гледан и обсъждан в правна комисия, но не е влизал в зала. Ако своевременно се внасяха законопроектите на БСП, обсъждаха се и се подкрепяха, нямаше да се стигне до казуса с Джок Полфрийман и да се оставя чувството за безнаказаност и несправедливост“, настоя соцдепутатката Смиляна Нинова-Кръстева.