През изминалите 12 години осъденият за убийството на студента Андрей Монов най-често общува с пастор Иводор Ковачев. Той служи в Софийския централен затвор от 22 години. Помни първата си среща с австралиеца Джок Полфрийман смътно, съобщи NOVA.

Как и защо се стигна до предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман?

„Направи ми впечатление желанието му бързо да излезе от тази ситуация. И естествено аз се оказах на пътя му. Или той се оказа на моя път. И започнахме редовни срещи”, разказва пасторът.

Изведоха Джок Полфрийман от Софийския затвор (СНИМКИ)

В началото австралиецът често избухвал.

Полфрийман е бил с 2 сериозни провинения, едното от тях - опит за бягство

„Агресираше. Мисля, че и сега би го направил, ако някой се опита да му каже, че той планирано е извършил престъпление. В неговия ум, не знам защо, когато кажеш „убийство”, това означава, че си го направил предварително и умишлено”, обяснява пастор Ковачев.

Мотивите на САС: Полфрийман се поправил в затвора, научил български и взел висше

Той е човекът, който дава положителна оценка за промяната у Джок Полфрийман. А Софийският апелативен съд я взема предвид при решението си за предсрочното му освобождаване.

Борисов за Полфрийман: Всички знаем отговора, но не мога да го кажа

„Аз не се явявам защитник, а човек, който дава своето наблюдение от годините работа с него. Това не е оценка, а нещо като мнение. И то е, че Джок е бил постоянен през годините, използвал е всеки един момент да се среща с мен. Искал е да се среща и да говорим за неща, които него го вълнуват. Говорили сме много за вяра”, допълва пасторът.

ГЕРБ към Калпакчиев: Да обясни за освобождаването на Полфрийман

Той видял положителна промяна у Полфрийман и на практика, защото осъденият почти не спирал да работи, докато бил в затвора.
nova.bg