Всеки трябва да носи отговорност за това, което прави, коментира главният прокурор Сотир Цацаров
Софийският апелативен съд пусна предсрочно австралиецът Джок Полфрийман от затвора.

Мъжът излежава 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов с нож на пл. "Света Неделя" на 28 декември 2007 г. През юли т. г. Полфрийман застана пред Софийския градски съд с искане за предсрочно освобождаване, но магистратите отказаха.

Български затворници не искат камери и надзиратели по време на интимни свиждания

След като двама главни прокурори Борис Велчев и Сотир Цацаров, въпреки натиска на правозащитни организации, отказаха да пуснат убиеца Полфрийман, това изненадващо направи тричленен състав на Апелативен съд - София с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.

По този повод главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред NOVA предсрочното пускане от затвора на Джок Полфрийман.

„От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”, заяви обвинител номер 1.

До предсрочното пускане на свобода на убиеца на сина на бившия депутат Христо Монов се стигна, след като Калпакчиев и двете съдийки разгледаха жалбата срещу решение на Софийския градски съд (СГС), който не уважи молбата за предсрочно условно освобождаване на австралийския гражданин. Апелативните магистрати намират жалбата за основателна, като според тях са налице законовите основания за предсрочно условно освобождаване.

Мотивите на съдебния състав ще бъдат публикувани на сайта на съда. Наказанието е съкратено с цели 6 години и 10 месеца.

Джок Полфрийман е служил в специалните части и изключително добре трениран. По време на престоя си в български затвор той дори създаде неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система. Осъденият убиец беше номиниран за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет (БХК), но след силен обществен натиск и възмущение номинацията беше оттеглена.