Красимир Ципов
Красимир Ципов / БГНЕС, архив
Председателят на тричленния състав на Софийския апелативен съд Калин Калпакчиев дължи обяснение какви са мотивите му за предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман. За това настоя депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Полфрийман бе осъден у нас на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов в центъра на София, извършено през 2007 г., но съдът реши да го освободи предсрочно. 

Адвокатът на Полфрийман: Освобождават клиента ми, защото се е поправил (ВИДЕО)

"Като гражаднин смятам, че председателят на този състав Калин Калпакчиев дължи отговор на близките на убитото момче, да разясни много добре какви са били мотивите му при произнасяне на това решение. Много е интересно как Съюзът на съдиите, чийто председател е уважаваният съдия Калпакчиев, ще се произнесе по такова решение, тъй като обществените реакции са ясни, хората са възмутени, а близките на убитото момче очакват отговор", настоя Ципов.

Той посочи, че самият Джок Полфрийман е заявил, че българският съд е корумпиран. Какво ще каже Калпакчиев за тези изявления на Джок Полфрийман, запита бившият заместник-министър на вътрешните работи.

Красимир Ципов настоя, че нормалната практика е съдът да взима подобни решения, когато сатва въпрос за една, две или максимум три години преди изтичането на присъдата.