Джок Полфрийман
Джок Полфрийман / БГНЕС
Предсрочното освобождаване на австралиеца е условно - при нарушение на закона той ще доизлежи присъдата си
Заместник-началникът на Централния софийски затвор Десислав Трайков е написал "7 листа отрицателни становища  за Полфрийман", в които поддържа позицията, че не следва да бъде освобождаван предсрочно". На излизане от затвора освободеният Джок Полфрийман изрази своите благодарности към зам.-шефа, които, според Трайков, са били иронични. Това стана ясно от съвместен брифинг на Трайков, правосъдният министър Данаил Кирилов и заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов в ресорното ведомство.

Проданов уточни, че Полфрийман е имал три дисциплинарни наказания за лошо поведение в затвора. "Моето впечатление е, че може би има някакви позитивни прояви в личността на този човек, но той не се е поправил", каза той. "24 часа" пише, че зам.-министърът не е уточнил точно кога се е осъществил едното сериозно провинение - опит за бягство от затвора, но вероятно е било някъде в началото на присъдата му.

Изведоха Джок Полфрийман от Софийския затвор (СНИМКИ)

Трайков обяви, че е депозирал оставката си във връзка с задържането на Будимир Куйович и коментарът на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. Куйович излежава последните 3 години и половина от 16-годишната си присъда за трафик на дрога, беше задържан да шофира с фалшива книжка, докато е в отпуска за добро поведение от затворническото общежитие в Казичене.

На брифинга присъстваше и ресорният министър Данаил Кирилов, който даде и своето мнение. "Като гражданин мога да кажа, че решението в настоящия момент по отношение на Полфрийман е необосновано", каза той.

Мотивите на САС: Полфрийман се поправил в затвора, научил български и взел висше

„В такива случаи би следвало съдът да представи задълбочено своите мотиви. Смятам, че решаващият съд ще обясни вътрешното си убеждение за редуцирането на присъдата”, каза още той. Министърът поясни, че предсрочното освобождаване на австралиеца е условно, което означава, че при нарушение на закона, той ще доизлежи присъдата си.

Борисов за Полфрийман: Всички знаем отговора, но не мога да го кажа


Кирилов посочи, че позицията на затворната администрация е била отрицателна и на двете инстанции в съда.

„Нашето твърдение е, че в законово съобразения срок е имал дисциплинарно нарушение, което е пречка да се упражняват привилегии като намаляване на присъдата”, каза той.