/ ThinkStock/Getty Images
Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" ще настоява за най-строго наказание на ученика-агресор от Професионалната гимназия по селско стопанство в Садово за нанесения побой над учителя Антон Велков. Това се посочва в позиция от синдиката по случая с училището в Садово.
 
"Ще настояваме за незабавно изключване на ученика и търсене на отговорност по Наказателния кодекс с лишаване от свобода", заявяват от учителския синдикат и отбелязват, че ще бъде предоставена финансова и морална помощ на учителя Антон Велков, който е дългогодишен член на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

Поредна агресия в училище: Ученици пребиха учител в гимназия
 
Нека делегираният бюджет да престане да бъде пречка за създаване и спазване на правилата и съответно налагане на строги наказания при нарушаването им, настояват синдикалистите. И информират, че Синдикатът "Образование" е имал консултации с Министерството на образованието и науката за своевременни и категорични действия за запазване на авторитета и живота на българските учители.
 
Синдикатът "Образование" ще предложи на МОН да организира и финансира професионална охрана на входовете и коридорите на "рисковите" училища, се посочва в позицията. В нея се казва, че в първите дни на новата учебна година, за съжаление, отново ставаме свидетели на нагнетени до "червено" проблеми от старото десетилетие.
 
Отново сме скандализирани с побой над учител и за кой ли път сме стреснати от бруталните проблеми в системата, с които не можем да се справим. "Поредният случай на безскрупулно погазване на училищни и човешки норми, е деяние, подвластно на Наказателния кодекс, но този случай визира и един друг отрицателен феномен - паралелна образователна система на децата и учениците от ромския етнос, създавана в годините на прехода", заявяват от учителския синдикат.

Разкриха подробности за агресията в Садово, където ученик удари с кол учител
 
В позицията се посочва, че "дългогодишният преподавател по английски език в Професионална гимназия по селско стопанство, най-старата българска професионална гимназия, Антон Велков, е пребит по най-зверски начин, а неговите думи: "Опитвам се да създавам ред, затова ги предизвиквам. За тях учителят абсолютно нищо не значи", звучат като присъда не само към образователната система, но и към цялото българско общество, присъда за действията и бездействията, довели до серийните инциденти в училище.
 
В момента тече кампанията на МОН "Да приберем децата-роми в училище", която е крайна необходимост за интеграцията и социализацията на тези бъдещи ученици, коментират от Синдиката "Образование" в своята позиция. Но отбелязват, че "всички ние, работещи в системата образователни дейци и заинтересованите институции, трябва обективно и безпристрастно да признаем, че досега интеграцията на "втора" скорост беше провал!"
 
В българското училище трябва да има едни и същи правила за всички ученици - българи, роми, от всички етноси и за децата на емигрантите! Ако съхраним старите различни "аршини", сме обречени на поредния крах, заявяват от учителския синдикат с председател Юлиян Петров.
БТА