/ Sofia Photo Agency, архив
Автоинструкторите не одобряват новите мерки за шофьорските изпити, излизат на протест
Автоинструктори и школи за шофьорски курсове се готвят за национален протест в понеделник - 26 юни. Те настояват за сериозен диалог за обявените наскоро поредни нови мерки за провеждането на шофьорските изпити.
 
Намеренията на транспортното министерство, оповестени наскоро от ресорния министър Ивайло Московски, са практическите изпити занапред да се провеждат само в държавни коли, оборудвани със супертехника, съобщава "Сега".
 
Повдигнаха обвинения на шестима от задържаните след акцията в ДАИ

Компютър, а не служител на Държавна агенция "Автомобилна администрация" (ДАИ), ще определя маршрута. Инструктор от автошколата няма да присъства на изпита, както е сега.
 
Идеите дойдоха дни след като за пореден път 12 души от агенцията бяха задържани за манипулиране на изпитите по кормуване. Един от вариантите за промени е ДАИ да купи или да наеме нови автомобили, които да бъдат оборудвани с техника за проверка на способностите на бъдещите водачи. Така реално държавата отново ще поеме изцяло шофьорските изпити.
 
Задържани при спецакция срещу купуването на шофьорски книжки в София

Новите държавни коли трябва да имат техника, която да отчита движението на автомобила, както и поведението на водача и изпитващия.

Оборудването в автомобилите трябва да бъде фиксирано и да позволява цялостно видеозаснемане в купето и извън превозното средство, да прави постоянен аудиозапис, да отчита кога се натискат педалите от изпитващия, както и всякакви други въздействия върху управлението.
 
Бежанци си купуват шофьорски книжки в България

"Ние не сме източник на корупция", контрират от автошколите. Те искат да бъдат разделени разрешителната, контролната и изпитната дейност.

Съсредоточаването им в Агенция "Автомобилна администрация" според организаторите на протеста е предпоставка за корупция, административен произвол, рекет и некомпетентност.