Бежанци си купуват шофьорски книжки в България
Бежанци си купуват шофьорски книжки в България / Sofia Photo Agency, архив

Бежанци, които не знаят български си купуват шофьорски книжки в България. Книжки купуват и родители като подарък за рождения ден на детето си. Цените са различни в зависимост от това дали искаш практика или теория или и двете, разказа пред Дарик Митко Трайков, собственик на автошкола.

В Стара Загора цената на една шофьорска книжка е около 1200 лева. Според автоинструкторът това е държавна организирана престъпна група.
„Сезирахме прокуратурата за съмнения за манипулация на софтуера при полагане на теоретичния изпит. Махнаха книжните листовки, изпитът се провежда само на таблет. На него обаче не си пишеш името, докато на листовките се пишеше. По този начин всеки може да вземе книжка, дори и да не знае български. Бежанците взимат книжки и заминават за Германия, Холандия", коментира Трайков.

В страната годишно се купуват около 40 000 книжки. Според Митко Трайков това е основната причина за войната по пътищата.

Макар че в учебните автомобили има камери, те само узаконяват корупцията, категоричен е автоинструкторът.
„Камерата заснема главите на изпитващия и изпитвания, но не и краката им".

„Парите се разпределят между инструктори, изпитващи и вече на по-високо ниво. На пътя излизат неграмотни и незнаещи шофьори. 20% от кандидат-шофьорите не са карали курс", каза още Митко Трайков.