Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова / БГНЕС
Близо 115 хиляди лв. са намерени у 14 души - задържани при акцията в ИА "Автомобилна администрация" в сряда вечерта. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 
Двама от задържаните са собственици на автошколи. Схемата работела, като пари били искани от тези, които не можели да вземат шофьорските курсове. Плащало се, за да бъдат приемани като истински неверни данни от изпита по кормуване, обясни Арнаудова.
 
Задържани при спецакция срещу купуването на шофьорски книжки в София

Парите се давали на инструктора и на изпитващия от този, който не можел да вземе изпита. У един от задържаните разследващите намерили 20 хил. лв. За да продължи разследването, ще бъдат отворени банкови касети и ще бъде разкрита банкова тайна, допълни още Арнаудова.
 
След акцията в ДАИ-София вероятно ще има кадрови промени
 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова и шефът на спеспрокуратурата Иван Гешев
БГНЕС, архив

Ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев допълни, че дори е бил манипулиран жребий, чрез който определени изпитващи са били избирани за конкретни автошколи. При обиските били намерени пари, които участниците в групата били укрили в рамките на картини и в книги. Между 50 лв. и 100 лв. вземали от всеки, който не можел да изкара изпита. Установени са и 15 случая, при които на лица с фалшиви дипломи са дадени шофьорски книжки, каза Гешев.
 

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и шефът на ГД Национална полиция Ивайло Спиридонов
БГНЕС, архив

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов коментира, че в тази акция Министерството на транспорта оказало съдействие на разследващите.
 
ДАНС проверява оградата по границата с Турция

Румяна Арнаудова коментира и проверките, които вървят за строежа на оградата на българо-турската граница. Тя поясни, че прокуратурата е разпоредила на АДФИ и ДАНС да провери съоръжението.
 
Финансовите инспектори правят проверка законни ли са процедурите в Хасково, Ямбол и Бургас, а ДАНС проверява дали има данни за корупция. И двете звена все още не са готови с резултатите от проверката.
БТА