С промени в закона за МВР извеждат полицаите от кабинетите на улицата
С промени в закона за МВР извеждат полицаите от кабинетите на улицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
С промени в закона за МВР извеждат полицаите от кабинетите на улицата
51301
С промени в закона за МВР извеждат полицаите от кабинетите на улицата
  • С промени в закона за МВР извеждат полицаите от кабинетите на улицата

Нецелесъобразно е българската полиция да бъде беззъба, точно толкова, колкото и да бъде вулгарна. Това коментира пред Дарик зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков по повод предвидените промени в Закона за МВР. По думите му измененията, които целят да се ограничи възможността за употреба на физическа сила и оръжие от страна на полицаите, по никакъв начин няма да притъпят полицейската активност.

С предвидените законови промени, МВР планира и да обедини главните дирекции Криминална полиция и Охранителна полиция в една. По думите на Вучков сливането на двете звена цели да има повече полицаи на улицата и много по-малко ръководители и началници по кабинетите.

Една от промените, които ще настъпят в следствие на обединяването на тези главни дирекции е оптимизация на началническия състав и администрацията, обясни Вучков, като уточни, че над 100 души ще бъдат пренасочени към други звена.

Изключително нецелесъобразно е българската полиция да бъде беззъба. Точно толкова нецелесъобразно е колкото да бъде вулгарна

- Веселин Вучков

„Ние ще се опитаме да постигнем известна оптимизация на началническия състав, както и на администрация при сливането на тези две главни дирекции, така че да има много повече полицейски органи на улицата и много по-малко ръководители и началници, които да стоят в кабинетите”, заяви той. Сред промени в закона, който е предвидено да влезе в сила от 1 юли, е въвеждането на стандарт „абсолютна необходимост” за употреба на оръжие с цел да се ограничат възможностите за използване на сила от полицията.

„Изключително нецелесъобразно е българската полиция да бъде беззъба. Точно толкова нецелесъобразно е колкото да бъде вулгарна. Най-важният текст, който сега сме предложили на депутатите, е насочен към това да забраним употреба на животозастрашаваща сила, когато се предотвратява ненасилствено деяние, освен ако самото лице, което е обект на употребата, не представлява заплаха за живота на други, включително и на полицейския орган”, разясни още зам.-министърът.

Според Веселин Вучков промените са обсъждани много преди последните случаи на полицейски произвол, които развълнуваха обществото през последните месеци. Не бива да се мисли обаче, че с тях ще се отстрани проблема с превишаването на полицейски правомощия.