Скандални записи на насилие, крясъци и обиди в 23-та детска ясла в София. Последваха проверки и уволнения, съобщи NOVA.

„Хайде, бе, смотльо!”, „Въобще не ме гледай така, сополанко!” - това са само част от нещата, които се чуват на звукозаписи, направени от родители през лятото. А обидите са отправени от персонала към 2-годишни деца. Чуват се и удари. За това отношение повечето родители разбират едва сега. До момента са имали само съмнения, че в групата може да има вербална и физическа агресия.

„Започна да плаче изключително много, не искаше да го водим. Започна да си хапе ръцете и да придобива нервни тикове”, сподели Гергана Шкутова, майка на дете от детската градина.

Родители сигнализират за викове и обиди в детска градина в Плевен (ВИДЕО)

Александра разпознава детето си в записа. То получило удар заради неприбрана играчка:

„Ние пристъпваме с доверие, което сега се оказва, че е било излъгано. Тези жени всеки ден ни предават децата с една фалшива усмивка, а зад затворените врати виждаме какво се е случвало”, каза тя.

Други родители твърдят, че това не е за първи път и те вече са подавали сигнали до отговорните институции. Последният е бил през лятото.

Отговорът беше шаблонен”, заяви една от майките. Стойка смята, че проверките на това какво се случва в детската градина се правят по телефона.

След сигнал за насилие в детска градина: Установени са редица нарушения, тече разследване
 

За записите с насилие директорката посочи, че е научила сега. „Разпознах гласовете, разпознах кои са хората и съответно още от днес приех методи, с които искам да предотвратя тези неща и да тръгнем по по-добър път напред”, обясни Ценка Бойкова.

Резултатът - две уволнени служителки и една медицинска сестра, отстранена от длъжност за година. Проверка последва и от Столичната община.

Съмнение за насилие в нелегална детска градина в София (ВИДЕО)

„Защото всички сме съгласни, че не е хубаво и въобще е недопустимо да се вика, да се натоварват деца в яслена и в крехка възраст, отделени от мама”, смята Моника Чеуз – директор на дирекция „Здравеопазване”.

Сигнал ще бъде подаден и до прокуратурата, за да се установи истинността на записите.

„Изчаквам всички сигнали и ще ги подам към прокуратурата, за да няма коментари, че манипулирам или прикривам някого”, допълни Чеуз.

Ако подобно отношение към малки деца е системно, то може да доведе до травми в бъдеще, казват психолози.