След сигнал за съмнение за насилие в частна детска градина в София, от Агенцията за закрила на детето започнаха проверка. Оказа се, че така наречената градина, която работи в търговски център в квартал „Дружба”, всъщност няма нито едно разрешително, посочи NOVA.

Съмнение за насилие в нелегална детска градина в София (ВИДЕО)

„След постъпване на сигнала, веднага сезирахме СДВР, Главна инспекция по труда, Агенцията по приходите и всички институции, които имат ангажимент към подобни търговски обекти. В момента тече разследване. Този търговски обект никога не е имал регистрация. Агенцията за закрила на детето е издавала единствено лиценз за предоставяне на социална услуга за деца ”, обясни Ваня Кирилова от Агенцията за закрила на детето.

Тя обясни, че забавачници, занимални, дневни центрове в различни търговски обекти не са регистрирани в Агенцията за закрила на детето и не са лицензирани нито от тях, нито от МОН. Тези услуги имат различна дейност от детските градини и яслите. Те са търговски обекти и имат регистрация  само в Агенцията по вписванията и уведомителен режим към РЗИ.

„Всъщност никой не контролира тези обекти. Родителите трябва да бъдат много внимателни, когато дават децата почасово за обгрижване в подобни търговски обекти, тъй като не е ясно каква квалификация и професионален опит имат служителите там. Изискванията в частните детски градини и ясли са регламентирани в Закона за предучилищното и училищно образование. Социалните услуги са регламентирани от Закона за социалните услуги”, обясни Кирилова.
nova.bg