Четирима души са в ареста заради нахлуването в Роженския манастир, като са им повдигнати обвинения за грабеж, кражба и унищожаване на охранителни камери. Срещу единия обвиняем е повдигнато обвинение за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително, след като при обиск в дома му  е намерен газов пистолет, преработен в боен. Предстои прокуратурата да внесе искане за мерките за неотклонение на арестуваните в съда. Говорителят на Благоевградската окръжна прокуратура Весела Стоилова поясни пред NOVA, че от първоначално задържаните по закона за МВР хора има освободени, тъй като не са били събрани достатъчно доказателства.

Маскирани нахлуха в Роженския манастир, завързаха свещеника

Двама от четиримата задържани са непълнолетни - на 16 и 17 години, от село Яворница. Единият от пълнолетните задържани от дълги години живее в Кипър, като в последния месец е бил у нас и основно се е  движил в района на село Яворница, където е бил на гости на свои познати. "Четвъртият обвиняем е от град Сандански, действащ адвокат от Адвокатска колегия - Благоевград", каза говорителят на Окръжната прокуратура.

Разкриха подробности за нападението в Роженския манастир (ОБЗОР)

"По оперативна информация в Роженския манастир те са търсили съкровище. По една от легендите там има съкровище, скрито през 1901-ва година", заяви Весела Стоилова. На този етап не са открити доказателства задържаните да са взели нещо от манастира и поради тази причина им е повдигнато обвинение за грабеж на мобилен телефон и на 16 видеокамери.

На въпрос може ли да се говори за тартор на групата и кой е той: "На този етап предполагаме и информацията, която установяваме чрез способите на НПК, е евентуално адвокатът от Адвокатска колегия-Благоевград, който е един от обвиняемите, най-вероятно е организирал лицата, за да извършат това престъпление", каза тя.

Още двама задържани за взлома в Роженския манастир

От прокуратурата обясниха, че четиримата досега не са осъждани и за пръв път имат такава криминална промяна. На този етап няма доказателства в случая да става въпрос за организирана престъпна група. На записите от камерите от грабежа се виждат четирима души, като единият от тях, след като забелязва, че има камери, си поставя маска на лицето, като от думите на говорителката на прокуратурата се разбра, че това е адвокатът. След като си тръгват от мястото на престъплението, те вземат 16 камери, като според Стоилова вероятно са мислели, че по този начин ще заличат възможността да бъдат установени. Те не са знаели, че всъщност устройството, на което се съхраняват записите от видеонаблюдението, са се намирали на друго място - в жилищно помещение, ползвано от служители на манастира.

„Не е чак толкова голяма щетата по отношение на сградата, така че съвсем лесно може да се поправи”, каза игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний.
nova.bg