/ БГНЕС
Въоръжени мъже с маски нахлуха в Роженския манастир и завързаха свещеник. Предполага се, че крадците са търсили скрити жълтици и ценности. Свещеникът е прегледан в болница и е в добро състояние. Петима от седемте извършители бяха задържани часове след нападението, а други двама все още се издирват. Те успели да вземат само мобилен телефон на свещеника и 16 камери.
 
Нападението станало вчера, около 20:00 ч., когато свещеникът отец Теофил приключвал работа и прибирал църковната утвар. Той бил сам в църквата, когато видял, че непознати мъже с качулки нахлуват в светата обител.

Въоръжени нахлуха в Роженския манастир, завързаха свещеника

Роженски манастир обир
БГНЕС

Началникът на Районното управление в Сандански главен инспектор Борислав Щурков обясни, че нападателите завързали свещеника с тиксо и му казали да мълчи. След това започнали с кирки да копаят дупки в стената, точно зад иконостаса. След около 20 минути крадците се отказали и си тръгнали. Свещеникът успял да излезе и да се обади на телефон 112.
 
„Към място са насочени полицаи, организирани са заградителни мероприятия, имало е оперативна група, извършен е оглед, образувано е досъдебно производство. Взети са мобилен телефон и 11 охранителни камери. Няма отнети църковна утвар и икони. В момента работим по няколко версии, като провеждаме оперативно-издирвателни мероприятия“, каза Щурков.

Вижте снимки от Светата обител (СНИМКИ)

Роженски манастир обир
БГНЕС

Няколко дни преди обира отново същите мъже са разпитвали в манастира какво е работното му време.
 
Кметът на Рожен Сашо Филипов каза пред Дарик, че нападението е записано с камери, които са монтирани в Светата обител.

Той допълни, че свещеникът е невредим, но е уплашен.

Роженски манастир обир
БГНЕС

Роженският манастир е затворен за неопределено време, докато тече разследването на полицията.

Роженски манастир обир
БГНЕС