/ БГНЕС
Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека ще разгледа днес на второ четене промените в Закона за вероизповеданията, внесени от ГЕРБ и ДПС.

Предложение: 10 години отсрочка за задълженията на вероизповеданията

След обществената реакция срещу опрощаването на задълженията от 8 млн. лева на мюфтийството към държавата, от ГЕРБ внесоха между първо и второ четене нови корекции в проектозакона. Те предлагат задълженията на Главното мюфтийство да се разсрочат за период до 10 години.

Обрат: Отсрочка, а не амнистия на дълговете на вероизповеданията

Разсрочването ще стане по модела за търговските дружества. Такава процедура е разписана в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, но тя се отнася за стопански субекти и няма как да се приложи за вероизповедание. Затова подобен текст ще влезе в Закона за вероизповеданията, обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя уточни, че ще бъдат фиксирани всички основни условия - за срока на отсрочване ще тече лихва, ще се изисква предварително обезпечение в размера на главницата и лихвата до крайния срок на отсрочване.

Парламентът одобри амнистията на задължения на вероизповеданията

Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде оторизирана да издаде акта и да следи начина на изпълнение на погасяването.