/ БГНЕС
Парламентът одобри амнистията на задължения на вероизповеданията
100933
Парламентът одобри амнистията на задължения на вероизповеданията
  • Парламентът одобри амнистията на задължения на вероизповеданията
ГЕРБ и ДПС приеха промените в Закона за вероизповеданията, с които да бъдат опростени 8 млн. лева публични задължения на Главното мюфтийство. Проектът мина на първо четене в пленарна зала.
 
Опрощаването на дълговете на мюфтийството мина в комисия

Със 104 гласа „за“, 28 „против“ и 6 „въздържали се“ промените предложени от ГЕРБ и ДПС бяха гласувани от Народното събрание. Обединени патриоти гласуваха против. В хода на гласуванията те заявиха, че законопроектът е вреден, създава двоен стандарт и усещането за фаворизиране на едно вероизповедание.

БГНЕС

По време на дебатите те настояваха проектът да не се приема. Валери Симеонов призова ГЕРБ, с които са заедно в управлението да "не се връзват на въдицата на ДПС".
 
Главното мюфтийство: Опрощаването на дълговете е част от превенцията срещу радикализиране

Цветан Цветанов от ГЕРБ, който е съвносител на проекта за амнистия на задълженията на вероизповеданията заедно с Мустафа Карадайъ от ДПС, заяви от парламентарната трибуна, че ще гласува по съвест и ще подкрепи собственото си предложение.

Председателят на ПГ на ГЕРБ апелира да не делят българите на мюсюлмани, християни или други религии. Нека не се заиграваме с етническия мир, призова Цветанов. Той обясни, че с този законопроект се опитват да дадат точно тази стабилност на държавата и на вероизповеданията. Никой по никакъв начин не е оказвал някакъв рекет, за да сложа подписа си (като съвносител) и да гласувам днес за законопроекта, посочи Цветанов.

БГНЕС

Искрен Веселинов от Обединени патриоти предложи между първо и второ четене проектозаконът да бъде преименуван на Закон за вероизповеданията в ползва на Главното мюфтийство, защото по този начин ще илюстрира какво точно се случва в пленарната зала. По думите му голяма част от тези задължения, които се предвижда да бъдат опростени, са за осигуровки. В хода на гласуванията те заявиха, че законопроектът е вреден и създава двоен стандарт.

Според Станислав Станилов пък днешният дебат и решение на парламента са противоконституционни.

БГНЕС

По настояване на Цветан Цветанов проектозаконът бе прегласуван, защото при първото гласуване електронната система е отчела грешно гласа му. Вместо че е подкрепил собственото си предложение за промени в Закона за вероизповеданията, системата отчела гласа му като против.

И днес БСП не присъстват в пленарната зала.

БГНЕС

С новите изменения в Закона за вероизповеданията се цели прецизиране на някои разпоредби относно възможността за предоставяне на държавна субсидия на задграничните епархии на Българската православна църква (БПЦ) и на българските православни църковни общини в чужбина и по отношение на максималните размери на основните месечни заплати на свещенослужителите и служителите на религиозните институции.

За осигуряване изпълнението на последните промени в закона, влезли в сила след приемането на държавния бюджет, се предвижда Министерският съвет да определи за 2019 г. държавни субсидии за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание, разпределени на БПЦ и на Главното мюфтийство.
БТА