Българската православна църква няма задължения
Опрощаването на 8 млн. лева дългове на мюфтийството мина в комисия
100922
Опрощаването на 8 млн. лева дългове на мюфтийството мина в комисия
  • Опрощаването на 8 млн. лева дългове на мюфтийството мина в комисия
Парламентарната комисия по вероизповеданията одобри на първо четене предложените от ГЕРБ и ДПС промени в Закона за вероизповеданията, съгласно които ще бъдат опростени публичните задължения на Главното мюфтийство в размер на 8 млн. лева. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан заяви,че Българската православна църква няма задължения.
 
В петък законопроектът ще се гледа в пленарна зала.

Главното мюфтийство: Опрощаването на дълговете е част от превенцията срещу радикализиране

Предложените от депутатите от ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ промени в Закона за вероизповеданията бяха приети на комисията с осем гласа „за”, един „против” и един „въздържал се”. Промените предвиждат амнистия на неплатените от Главното Мюфтийство и Българската православна църква публични задължения към 31 декември 2018 г.

Зам.-министърът на финансите Росица Велкова съобщи размера на задълженията, но не конкретизира кое вероизповедание какви дългове е натрупало.  
"Не мога да кажа конкретни суми, тъй като това представлява данъчно осигурителна тайна. Има шест регистрирани вероизповедания, които имат задължения към 31 декември 2018 г. Общата сума за шестте регистрирани вероизповедания е около 8 267 000 лева", поясни тя.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан каза, че Българската православна църква няма задължения. "Тук прозвуча, че общо вероизповеданията имат дългове. Последните 10 години Светият синод няма задължения към НАП, НОИ или отделни институции", обяви той.

Пред Дарик говорителят на Главното мюфтийство Джелал Фаик потвърди, че задълженията на мюфтийството са около 8 млн. лева и обясни защо трябва да бъдат опростени. "

Цветан Цветанов: Сделка между ГЕРБ и ДПС няма

Амнистията на неплатените задължения ще се извършва по писмено искане, утвърдено от министъра на финансите. Искането ще се подава в 3-месечен срок от влизането в сила на закона. Актовете за освобождаването от неплатените публични вземания ще може да се обжалват по административен и съдебен ред. Неплатените вземания ще се отписват в 7-дневен срок от влизането в сила на административния акт за освобождаването от тях.

Предстои в петък законът да бъде гласуван на първо четене и в пленарната зала. Вчера от БСП обвиниха ДПС и ГЕРБ в сключване на сделка - да бъдат опростени дълговете на Главното мюфтийство срещу подкрепа на движението за преодоляване на президентското вето върху Изборния кодекс.