/ БГНЕС
Новият модел на финансиране на вероизповеданията мина на първо четене
99221
Новият модел на финансиране на вероизповеданията мина на първо четене
  • Новият модел на финансиране на вероизповеданията мина на първо четене
Нов модел на финансиране на вероизповеданията у нас одобриха депутатите като гласуваха на първо четене два законопроекта за промяна на Закона за вероизповеданията.
 
Само тези религии, които надхвърлят 1% от населението, ще получават субсидия от държавата. Това са само две у нас - източното православие и мюсюлманството. Те ще получават субсидия на принципа на партиите, но не повече от 15 млн. лева годишно.  Останалите религии ще се финансират както досега - чрез бюджета. Това предвижда общият законопроект, внесен от ГЕРБ, БСП и ДПС.
 
Ще приравнят заплатите на проповедниците към учителските

Другият законопроект, внесен от „Обединени патриоти”, цели спиране на чуждото влияние върху определени религиозни общности в България и избягване на радикализма. Патриотите предлагат още свещениците да са само българи, а проповедите - само на български. Сред останалите предложения е и това заплатите на свещениците ще бъдат изравнени със заплатите на учителите.
 
Председателят на парламентартана група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че парите ще бъдат осигурени. По думите му това вече е договорено и с финансовия министър. А от левицата алармираха, че промените, които засягат финансирането на вероизповеданията, ще ощетят арменската апостолическа църква.
 
Представители на Главно Мюфтийство със забележки към законопроекта за вероизповеданията

Предстои и двата законопроекта да бъдат разгледани на второ четене през следващия месец.

Българската православна църква вече излязоха с позиция, че не одобряват и предложението за разпределението на субсидията за вероизповеданията. Не са съгласни и с идеята за контрол на финансирането в Църквата. Преди седмица премиерът Бойко Борисов разговаря с патриарх Неофит и се разбраха да се изчистят някои текстове предложенията.