По думите на председателя на комисията по образование и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова с помощта на работна група ще се търси решение, което да удовлетворява всички, но и да е по правилата
По думите на председателя на комисията по образование и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова с помощта на работна група ще се търси решение, което да удовлетворява всички, но и да е по правилата / БГНЕС
Депутати обясниха, че между първо и второ четене на закона ще има допълнителни предложения
Представители на Главно Мюфтийство със забележки към законопроекта за вероизповеданията
99131
Представители на Главно Мюфтийство със забележки към законопроекта за вероизповеданията
  • Представители на Главно Мюфтийство със забележки към законопроекта за вероизповеданията
Представители на Главно Мюфтийство разкритикуваха законопроекта на опозиция и управляващи за вероизповеданията. Въпреки че двата законопроекта – единият на ГЕРБ, БСП и ДПС, а другият на "Обединени патриоти", минаха на първо четене в комисията по образование и наука, представители на мюфтийството поискаха някои корекции. Те обаче не да свързани с финансиране или спонсорство, а с Висшия ислямски институт. От Българската православна църква вече излязоха с позиция, че не одобряват разпределението на субсидията за вероизповеданията. Не са съгласни и с идеята за контрол на финансирането в църквата. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов разговаря с патриарх Неофит и се разбраха да се изчистят някои текстове от проектозакона.

Ще приравнят заплатите на проповедниците към учителските
 
Адвокатът на Главно Мюфтийство Асан Имамов отбеляза несъгласието си с някои текстове в Закона за вероизповеданията: "Той не трябва да има за предмет и цел създаване за механизми за защита на националната сигурност. Законът за вероизповеданията трябва да има други цели. Отново се връщаме чл. 33. С предлагания текст, на практика, се закрива Висшият ислямски институт в Република България. Тъй като ние не можем да изпълним изискванията на Закона за висшето образование и не можем да бъдем акредитирани като висше учебно заведение по Закона за висшето образование, като дори не е предвидено в проектозакона какво се случва със завареното висше духовно училище, което не е регистрирано по Закона за висшето образование".
 
Депутатът Йордан Цонев от ДПС обясни, че не би трябвало да има проблем: "Аз не знам защо не може да се акредитира. Ако има такива формални пречки, ще се опитаме да ги решим, но това, което се предлага в закона, не пречи на Висшия ислямски институт да функционира в сегашния си вид. Просто не може да издава както и досега образователно-квалификационни степени, а това не е добре. Вие и досега не можете да издавате".

Светият синод възрази срещу предложения за законови промени
 
Председателят на комисията по образование и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова обясни, че между първо и второ четене на закона ще се направят и допълнителни предложения: "Експертите на комисията ми подсказват, че такава практика с такова висше училище има в Австрия и то е по правилата на австрийската образователна система. Така че, това наистина е предложение за добро. Вероятно има детайли, но беше казано от г-н Цонев и аз ще го повторя, че имаме ангажимент всички да сформираме работна група след евентуалното приемане на първо четене в зала на двата законопроекта с участието на всички заинтересовани страни, на представители от всички комисии, на които е разпределен законопроектът, на юристи, така че да се намери добро решение, което да удовлетворява всички, но което да бъде и по правилата".
 
Предстои законът да се разгледа и в пленарната зала.