Патриарх Неофит
Патриарх Неофит / БГНЕС
Светият Синод на Българската православна църква се обяви срещу промени в Закона за вероизповеданията, с уточнението, че предлагани в тях изисквания не са били отправяни към Църквата дори в тоталитарния режим.
 
В свое становище от Синода визират предложение вероизповеданията, които получават държавна субсидия, да представят всяка година до края на март отчет пред Сметната палата. Съдържанието на тази норма според Църквата ни представлява грубо погазване на Конституцията и груба намеса в отделените от държавата религиозни институции.
 
В становището още се казва, че с предлаганите промени, които се отнасят до финансирането на вероизповеданията, религиозните институции се поставят в свръхзависимост от административния орган - дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет. Това според Синода ни представлява една "доста силова намеса на държавата във вътрешния живот на вероизповеданията".
 
В заключение в становището, подписано от българския патриарх Неофит, се посочва, че от основаването си до днес Църквата формира своето имущество главно чрез дарения. Проверката на тези дарения би представлявала държавно администриране на автономния живот на вероизповеданията, категорични са от Синода.